Icoana Maicii Domnului din Murom

Iconografie

Icoana Maicii Domnului din Murom

Sfântul Constantin le-a cerut păgânilor din Murom să se convertească la creștinism, dar aceștia s-au încăpățânat și chiar și-au propus să-l ucidă pe cneaz. Cunoscând intenția lor, sfântul a venit între păgâni cu icoana Maicii Domnului pe care a adus-o de la Kiev. Harul care s-a răspândit din chipul Maicii Domnului a mișcat inimile păgânilor. Ei i-au cerut iertare cneazului și au primit cu bucurie Botezul creștin.

Icoana Maicii Domnului din Murom este prăznuită pe 12 aprilie.

Această icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a fost mutată de la Kiev la Murom de Luminătorul acestei regiuni îndepărtate, Sfântul Cneaz Constantin (21 mai), în secolul al XII-lea.

Sfântul Constantin le-a cerut păgânilor din Murom să se convertească la creștinism, dar aceștia au refuzat și chiar și-au propus să-l ucidă pe cneaz. Cunoscând intenția lor, sfântul a venit între păgâni cu icoana Maicii Domnului pe care a adus-o de la Kiev. Harul care s-a răspândit din chipul Maicii Domnului a mișcat inimile păgânilor. Ei i-au cerut iertare cneazului și au primit cu bucurie Botezul creștin.

Mai târziu, Sfântul Vasile de Riazan (3 iulie) a călătorit pe mantia sa de la Murom la Riazan pe apa râului Oka, contra curentului, având icoana în braţe. Sfântul Ierarh a fost acuzat pe nedrept că a săvârșit un păcat, iar locuitorii cetăţii păstorite de el au dorit să-l judece şi să-l omoare. Toată noaptea el s-a rugat lui Dumnezeu şi Fecioarei Maria să-l ajute, apoi a luat cu sine icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Mersul lui minunat a arătat oamenilor că acuzaţia ce îi era adusă era injustă şi că icoana este făcătoare de minuni. De aceea, credincioşii adunaţi la mal ca să-l judece pe episcop l-au aclamat şi s-au închinat Maicii Domnului şi Pruncului din icoană. De atunci, episcopul şi-a mutat reşedinţa de la Murom la Riazan, aducând cu sine şi icoana Maicii Domnului.

Icoana Maicii Domnului din Murom era sărbătorită iniţial pe toată durata postului Sfinţilor Apostoli, dar printr-o hotărâre a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse prăznuirea ei a fost mutată pe 12 aprilie, zi în care e sărbătorit Sfântul Vasile de Riazan.

Traducere și adaptare:
Sursa: