Icoana Maicii Domnului „Ocrotitoare nebiruită” de la Mănăstirea Cutlumuș, Athos
Această icoană se află la Mănăstirea Cutlumuş din Muntele Athos, într-un paraclis ridicat special pentru aceasta, în partea de nord a katholikonului mănăstirii.
Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este pictată ţinând în mâna stângă Dumnezeiescul Prunc, care este întors şi priveşte la îngerul care ţine uneltele Sfintelor Pătimiri.
Această icoană este singurul obiect rămas în urma unui incendiu ce a distrus complet un metoc al Mănăstirii Cutlumuş din insula Creta. După incendiu, icoana a fost adusă în Sfântul Munte Athos, în Mănăstirea Cutlumuş, unde a săvârşit nenumărate minuni.
În vremea unui incendiu izbucnit în pădurile Cutlumuşului, călugării au luat icoana şi au mers în litanie spre pădurea ce ardea. În scurt timp a început o ploaie deasă ce a stins incendiul, iar pădurea nu a mai ars.
Altă dată, printr-o minune a icoanei, mănăstirea a fost izbăvită de năvălirea piraţilor. Când răufăcătorii au ajuns în apropierea Mănăstirii Cutlumuș, s-a lăsat o ceață atât de deasă și întunecată, încât barbarii nu mai vedeau nici la doi pași. Învârtindu-se în jurul mănăstirii, nu au reușit să o găsească, Maica Domnului făcându-o nevăzută de ochii lor. Astfel, mănăstirea a scăpat de jefuire prin minune.
În fiecare an, în Lunea Luminată, icoana este dusă în procesiune la Kareia, în Biserica Protaton. Iar icoana Axion Estin, păstrată în Biserica Protaton, este dusă în procesiune la Cutlumuş a doua zi.
Ce sunt „jertfele” așezate la icoane?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro