Ierarhii sirieni răpiți în anul 2013 au fost uciși

21 Ianuarie 2020 11:21 Cătălin Acasandrei Ortodoxia în lume

Mitropoliții Paul Yazigi și Ioan Ibrahim, răpiţi de către rebelii musulmani în data de 22 aprilie 2013, în apropierea oraşului Alep, pe când se aflau într-o misiune caritabilă în satul Kafr Dael, au fost uciși în urmă cu doi ani, conform unui nou raport de investigație.

Potrivit unei investigații, realizată sub conducerea jurnalistului sirian Mansour Salib, un cercetător sirian din Statele Unite, cei doi mitropoliți au fost uciși în decembrie 2016, de către militanții Nour al-Din al-Zenki, un grup independent implicat în conflictul sirian, conform orthochristian.com. Autorii anchetei mai subliniază și faptul că răpirea a fost făcută pentru a se încerca convertirea cu forța a celor doi ierarhi.

Potrivit comunicatului Agenţiei Fides, în data de 22 aprilie 2013, „cei doi arhiepiscopi au părăsit orașul Alep la bordul unui camion Toyota, condus de către părintele Allah Kabboud. Aceștia se duceau să negocieze eliberarea a doi preoți, respectiv a preotului catolic armean Michael Kayyal și a preotului ortodox grec Maher Mahfouz, care fuseseră deja răpiți de grupările jihadiste anti Assad, grupări care au controlat mai apoi teritoriile estice ale metropolei siriene”.

Din momentul răpirii lor, au apărut câteva informații legate de locul în care s-ar afla, însă nimeni n-a știut care este starea lor, cu exactitate. Din păcate, până în prezent, nu se cunoaște nici locul în care au fost îngropați cei doi ierarhi.

*** Update: Luni, 20 ianuarie, Patriarhia Antiohiei a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a urmărit îndeaproape toate informațiile care au apărut în spațiul public în urma investigației jurnalistului Mansour Salib și că este rezervată în a infirma sau confirma valabilitatea lor. De asemenea, Patriarhia îndeamnă la rugăciune pe credincioșii și reprezentanții bisericilor surori și transmite mulțumiri tuturor celor care s-au implicat de-a lungul acestor ani în încercarea de a scoate la lumină adevărul despre soarta celor doi ierarhi.

De la același autor

Ultimele din categorie