Schitul „Sfântul Daniil Sihastru”  

Fotografie - Schitul Sf. Daniil Sihastru, Mănăstirea Sihăstria

La o oră de mers pe jos de la Sihla, spre sud-vest, într-o poiană aflată pe un vârf de munte, se află Schitul „Sfântul Daniil Sihastru“. La schit se poate ajunge și din Mănăstirea Sihăstria, pe o cărare care se desprinde spre dreapta din drumul forestier ce duce către Sihla. Construit în zilele noastre pe locul unor vechi bordeie pustnicesti, acest așezământ monahal duce mai departe făclia viețuirii sihăstrești în aceste locuri. În vremurile noastre, primul bordei a fost construit aici de către părinții din Mănăstirea Sihăstria, prin anii 1936-1937, pentru a se retrage la liniște.

Sunt cunoscuți a se fi retras în această zonă, pentru un timp, Protos. Calistrat Bobu, Ierom. Ilarion Antohi, Ieroschim. Daniil Tudor, Părintele Cleopa.

După anul 1990, I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, binecuvintează continuarea lucrărilor din cadrul schitului, care s-au încredințat Mănăstirii Sihăstria. Aceasta a împuternicit pe fratele Daniil Caia cu ducerea mai departe a lucrărilor, care, cu ajutorul mănăstirii și a mai multor creștini, cei mai mulți din satul Mitocul Balan, au ridicat biserica de lemn și chiliile.

Biserica s-a sfințit în data de 4 august 1996, de către I.P.S. Mitropolit Daniel, împreună cu un sobor de preoți din Mănăstirea Sihăstria, și i s-a dat hramul „Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul“ și „Cuviosul Daniil Sihastrul“.

Ultimele din categoria Locuri sfinte

Pe aceeași temă

Citește și