Începând de sâmbătă, Tesalonicul are un nou mitropolit

Ortodoxia în lume

Începând de sâmbătă, Tesalonicul are un nou mitropolit

    • Noul Mitropolit al Tesalonicului
      Înaltpreasfințitul Părinte Filoteos, Mitropolitul al Tesalonicului / Foto: romfea.gr

      Înaltpreasfințitul Părinte Filoteos, Mitropolitul al Tesalonicului / Foto: romfea.gr

Sâmbătă, 25 noiembrie, autoritățile orașului Tesalonic, sobor de ierarhi, preoți și diaconi, dar și sute de credincioși s-au adunat în Catedrala Sfânta Sofia pentru a-l întâmpina pe Arhiepiscopul Tesalonicului și a intona cântarea „Axios”, dar și pentru a se alătura ceremoniei de întronizare.

Evenimentul s-a desfășurat în prezenţa Preafericitului Părinte Ieronimos, Arhiepiscopul Atenei și întregii Grecii, a fostului Mitropolit al Tesalonicului, Antimos, a reprezentantului Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, Mitropolitul Emanouil de Halkida, și a numeroși mitropoliți, preoţi și diaconi.

Preafericitul Ieronimos a adăugat, printre altele, că: „am lucrat împreună în Sfântul Sinod și am apreciat morala, atitudinea ecleziastică, gândirea teologică și educația voastră și prin urmare veți exercita o administrare după Hristos în Mitropolia din Salonic”.

La ceremonie a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. 

Înaltpreasfințitul Părinte Filoteos, Mitropolit al Tesalonicului, s-a născut în data de 9 iulie 1977, în Halkida, Grecia. A studiat la Seminarul Teologic Ortodox din Atena (1995-1998), apoi a urmat Facultatea de Teologie din capitala Greciei (1998-2002) și studiile de Master la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Aristotel” din Tesalonic.

Înaltpreasfințitul Părinte Filoteos a intrat în cinul monahal la data de 16 februarie 2002, în obștea mănăstirii „Sfântul Gheorghe” – Arma, fiind hirotonit ierodiacon la 17 februarie 2002 de către Mitropolitul Hrisostom al Halkidei, același care l-a sfințit ieromonah în ziua de 19 iunie 2002 și i-a acordat rangul de Arhimandrit.

În perioada 2002-2016, Preacuviosul Filoteos a ocupat diferite funcții administrative și misionare în cadrul Mitropoliei Halkidei.

În anul 2016 a fost numit Secretar al Comitetului Sinodal pentru Educația Eclesiastică și Formarea Clerului, pentru ca în anul 2018 să fie numit Secretar al Sfântului Sinod, care redacta hotărârile sinodale.

La 21 martie 2019, Preafericitul Părinte Ieronimos, Arhiepiscopul Atenei și întregii Grecii, l-a numit în funcția de Secretar General al Sfântului Sinod, iar la data de 11 octombrie 2019, la propunerea Preafericirii Sale, a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Atenei, cu titlul al „Oreonului”, fiind hirotonit în Catedrala Episcopală din Atena, la data de 15 octombrie 2019.

(traducere și adaptare de Gheorghe Dorneanu / romfea.gr)

Citește despre: