A început Festivalul Internațional de Muzică Bizantină de la Iași
Miercuri, 02 octombrie 2019, a început cea de-a treia ediție a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF). În această perioadă, timp de cinci zile, municipiul Iași devine centrul cântului bizantin din țară, adunând renumiți interpreți ai artei muzicale psaltice, ce vor susține concerte, vor participa la sfintele slujbe organizate cu acest prilej și vor desfășura diferite ateliere de lucru. Prima zi a festivalului bizantin a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Tot în această zi a fost binecuvântat și începutul noului an universitar.
Zeci de studenți, cadre didactice universitare, artiști, invitați și credincioși, au luat parte la festivitățile de deschidere a celei de-a treia ediție a Festivalului de Muzică de la Iași. Ziua a început cu oficierea Sfintei Liturghii la Catedrala veche „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din incinta Ansamblului Mitropolitan, sfintele slujbe fiind săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, dimpreună cu un sobor de preoți profesori și diaconi. De asemenea, răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Sfântul Ierarh Iosif Naniescu”, dirijat de părintele lect. dr. Ionuț Gabriel Nastasă.
Binecuvântare pentru studenții teologi – a început un nou an universitar
Tot astăzi a avut loc și deschiderea anului universitar pentru studenții, masteranzii și doctoranzii Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Alături de IPS Mitropolit Teofan au mai slujit părinții profesori de teologie, dimpreună cu părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul facultății ieșene. În cadrul Sfintei Liturghii, clericii au înălțat și câteva rugăciuni speciale pentru binecuvântarea noului an.
Spre final, după ce credincioșii și studenții ieșeni s-au împărtășit cu Trupul lui Hristos, Părintele Mitropolit Teofan a rostit un scurt cuvânt: „Am săvârșit Sfânta Liturghie ca mulțumire adusă lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să începem un nou an de învățătură și de rugăciune în facultatea noastră de teologie. În rugăciunea de la sfârșit, i-am cerut lui Dumnezeu să dăruiască prin harul Său cunoașterea cea adevărată pentru cei care sunt binecuvântați să înceapă sau să continue lucrarea de învățătură, lucrarea duhovnicească din facultatea noastră. Veți pătrunde din nou, mai adânc, în taina credinței și în taina dragostei celei întru Hristos. Vă veți așeza mai statornici în paradoxul acestei credințe, în paradoxul dragostei celei pentru toți, și în primul rând pentru Domnul Hristos”.
„Este al 30-lea an de la reînființarea facultății noastre, în anul 1990. Îl rugăm pe Dumnezeu, care este făcător de viață, să binecuvinteze și această lucrare, un nou an de învățătură și de rugăciune în același timp. O rugăm pe Maica Domnului, care ieri (1 octombrie n.r.) a fost cinstită în Biserică, să ne acopere pe toți, studenți, profesori și ostenitori, sub sfântul ei acoperământ. Îi rugăm pe Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic, să ne inspire pe toți în lucrarea de-al cunoaște pe Dumnezeu și de-a împlini voia Lui. O rugăm pe Sfânta Cuvioasă Parascheva să călăuzească pașii tinereții, pentru că a fost o sfântă tânără. […] Din Sfânta Evanghelie am învățat că trebuie să fim pământul cel bun, cu inimă curată și bună, iar prin răbdare să aducem rod cât mai mare” a mărturisit părintele decan Ion Vicovan.
Pentru activitatea deosebită avută în mediul bisericesc dar și în cel universitar, părintele lect. Cătălin Vatamanu, profesor de Vechiul Testament, a fost hirotesit în rangul de iconom stavrofor, primind din partea ierarhului semnele distinctive. De asemenea, părintele Lazăr Dănuț a primit hirotesia întru duhovnic, iar la final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru părintele Dumitru Stăniloae, patronul instituției de învățământ, dar și pentru profesorii și ctitorii trecuți la Domnul.
„Începem a ne obișnui cu prezența acestui festival ca o pregătire pentru marea sărbătoare închinată Sfintei Parascheva”
În continuare, la Sala „Iustin Moisescu” din incinta Ansamblului Mitropolitan a avut loc Ceremonia de deschidere a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași. Evenimentul a debutat cu rostirea cuvintelor de bun venit din partea organizatorilor și a invitaților, iar în continuare a avut loc conferința inaugurală „Imnografia bizantină și canonul”, susținută de lect. dr. Evelina Mineva de la Universitatea Națională Kapodistria din Atena. Totodată, festivitatea de astăzi a inclus și lansarea celor 6 volume din colecția „Viața în Hristos. Imnografie bizantină”, editată de părintele prof. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași”, și apărută la Editura mitropolitană „Doxologia”. În cadrul alocuțiunilor prezentate, s-a ținut și un moment de reculegere pentru părintele Florin Bucescu, etnomuzicolog, profesor și bizantinolog, trecut recent la cele veșnice.
„Această ediție are o poveste aparte, din care am ales un moment special: am început să o pregătim încă din februarie, iar inspirația a venit imediat. Am hotărât încă de atunci că vom introduce un concept nou: femeia în strană. Nu aveam foarte multe date despre soliste sau coruri de muzică psaltică în acel moment, în afara celor din zona monastică, așa că am început un proces de căutare. Ieri (1 octombrie n.r.), când am întâmpinat-o pe Nektaria Karantzi și am întrebat-o «cum de-a ales muzica bizantină drept carieră?», am aflat lucruri extraordinare. Nektaria, fina Sfântului Porfirie, a început să cânte muzica bizantină de la 9 ani, chiar sub îndrumarea sfântului. A fost prima femeie în strană în muzica psaltică, cel puțin în Grecia, după cum ea însăși mărturisește, iar acesta a fost visul Sfântului Porfirie – femeia în strană. […] Am ales invitația acestei ediții cu gândul la oameni, la publicul iubitor de frumos și de profunzime, care are nevoie să vadă cum arată credința, nădejdea și iubirea, venite din alte zone cu alte rădăcini asemănătoare cu ale noastre, prin muzică” a subliniat Andreea Ogăraru, directorul executiv IBMF.
„Ascultând cântări deosebite din diferitele tradiții muzicale, ne dorim ca cei prezenți să poată experimenta chemarea la înnoirea vieții. Festivalul de la Iași adresează chemarea către cei care doresc să învețe asemenea cântări în cadrul unor ateliere de lucru dedicate muzicii vechi rusești, polifoniei georgiene și cântului psaltic grecesc, precum și către cei care doresc să surprindă caracteristicile picturii murale în tehnica graffiti, la Școala «Varlaam Mitropolitul». Vă invităm cu toată căldura să participați la toate manifestările Festivalului de Muzică Bizantină” a declarat părintele Ionuț Gabriel Nastasă, directorul artistic al festivalului.
„Începem a ne obișnui cu prezența acestui festival la ceas de toamnă, ca o pregătire pentru marea sărbătoare închinată Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva, ca un fel de preambul care încearcă să ne rupă pentru o clipă de obișnuitul zilei și să ne introducă într-o altă stare, care să fie cât mai apropiată de ceea ce Sfânta Parascheva dorește de la închinătorii ei, care încep deja să se pregătească pentru a porni la drum. Vom avea câteva zile de rugăciune, de muzică bizantină, încercând a redescoperi pentru cei care nu au aflat încă despre tot ceea ce a reprezentat bizanțul pentru lumea creștină, pentru Biserica Ortodoxă, pentru Moldova în special” a afirmat în prelegerea sa, IPS Mitropolit Teofan.
În această seară, începând cu ora 19.00, la Teatru Național „Vasile Alecsandri” din Iași va avea loc Concertul de deschidere a Festivalului, unde va interpreta Corul ortodox „Theotokos” din Beirut - Liban, Corul bărbătesc „Sfântul Efrem” din Budapesta – Ungaria, Nektaria Karantzi din Atena – Grecia și părintele Alexandru Grigoraș. Mai multe detalii cu privire la programul și invitații evenimentului pot fi aflate de pe pagina de facebook Iasi Byzantine Music Festival și de pe site-ul oficial www.ibmf.ro.