Înnoirea veșmântului exterior al bisericii din localitatea suceveană Comănești

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Înnoirea veșmântului exterior al bisericii din localitatea suceveană Comănești

    • Înnoirea veșmântului exterior al bisericii din localitatea suceveană Comănești
      Soborul slujitor la Sfânta Liturghie săvârșită cu prilejul sfințirii veșmântului exterior al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Comănești / Foto: Irina Ursachi

      Soborul slujitor la Sfânta Liturghie săvârșită cu prilejul sfințirii veșmântului exterior al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Comănești / Foto: Irina Ursachi

În Duminica a III-a după Rusalii, ziua în care în bisericile ortodoxe se lecturează pericopa evanghelică în care Mântuitorul atrage atenția asupra grijilor vieții care îndepărtează omul de adevărata țintă a vieții – Împărăția cerurilor, 25 iunie 2023, credincioșii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Comănești au avut bucuria de a participa la binecuvântarea lucrărilor de renovare, consolidare și înfrumusețare exterioară a bisericii parohiale.

Evenimentul face parte din seria manifestărilor pastoral-misionare „Sunt român și sunt creștin”, aflate anul acesta la cea de a doua ediție, derulate de Sectorul Misiune Pastorală și Actualitate Creștină în eparhia noastră.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, a săvârșit slujba de resfințire a locașului de cult așezat sub ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

La intrarea în localitatea Comănești, potrivit obiceiului strămoșesc, ierarhul a fost întâmpinat de călăreți îmbrăcați în costume populare specifice locului și a urcat în caleașca străjuită de buciumași. La biserică, Preasfinția Sa a fost primit cu pâine și sare, iar copii ai parohiei i-au oferit flori.

Ierarhul a binecuvântat exteriorul locașului de cult prin stropire cu apă sfințită, după care i-a felicitat pe fiii satului pentru împreuna lucrare cu părintele paroh. Totodată, și-a exprimat nădejdea, cunoscând hărnicia și cumințenia locuitorilor acestor meleaguri, că vor acorda aceeași atenție împodobirii bisericii și pe dinlăuntrul sufletului. Ca o întărire a acestor cuvinte și o pregătire pentru slujba Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, ierarhul s-a îndreptat spre scena amplasată lângă troița închinată eroilor neamului și a citit rugăciunile de dezlegare.

În continuare, ierarhul a liturghisit alături de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I. Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Coralei preoțești „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei, dirijată de pr. Ciprian Curcă.

După lecturarea fragmentului din Sfânta Evanghelie rânduit pentru această zi, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat faptul că adeseori omul se lasă copleșit de grijile vieții, de preocupări mărunte, de împlinire a voii proprii, uitând că toate cele ale omului sunt de fapt în mâna lui Dumnezeu.

„Textul Sfintei Scripturi pe care l-am auzit ne vorbește despre dragostea lui Dumnezeu față de noi, ni-L arată pe Dumnezeu Care știe mai bine ca noi cele ce ne sunt de folos și arată că Dumnezeu mai întâi are grijă de noi. Și în grija aceasta a lui Dumnezeu față de noi El vrea să ne învețe cum să lucrăm, cum să cugetăm, cum să cumpănim, cum să gândim lucrurile, astfel încât să ne fie bine, să nu ne facem rău noi înșine. Am zis lucrul acesta pentru că noi, din neștiință, din negrijă, din necumpănire bună a lucrurilor, facem foarte multe excese, exagerăm, nu știm să ne trăim viața într-un mod frumos și ne-o facem noi grea mai mult decât ne-o fac alții. Nu știm să ne bucurăm de cele simple, de cele curate, de cele la îndemână. Le căutăm pe celelalte pe care nu le avem, tânjim după lucruri uneori iluzorii și astfel trece viața, trecem și noi cu dânsa și, din păcate, deși puteam să o valorificăm mai mult, să ne bucurăm mai mult de cele pe care le avem, o pierdem prin neatenția noastră. (…) Într-un loc din Sfânta Scriptură Sfântul Apostol Pavel traduce această dorința a lui Dumnezeu spre binele nostru în felul următor, zicând: Fraților, nu vă împovărați cu nicio grijă. Grijile, atunci când ne împovărează, ne fac foarte mult rău și Dumnezeu vrea să ne spună: Nu puneți jugul acesta pe umerii voștri, că Eu sunt …(…) nu duceți grijile acestea singuri, chemați-Mă pe Mine să le duc Eu împreună cu voi. (…) Dați lui Dumnezeu cele pe care putem să I le dăm Lui, și atunci Dumnezeu le va binecuvânta pe toate cele ale noastre și va aduce împreună cu noi povara grijilor, care griji nu ni se vor mai părea împreună cu Dumnezeu atât de greu de dus.”

Slujba arhierească a fost împodobită cu prezența credincioșilor din localitate și împrejurimi, veniți în număr mare alături de copiii lor, iar autoritățile județene și locale participante au adăugat un plus de solemnitate. Între acestea s-au numărat  Bogdan Gheorghiu, fost ministru al Culturii, Alexandru Moldovan, Prefectul Județului Suceava, ing. Gheorghe Flutur, Președintele Consiliului Județean Suceava, Grigoraș Păstrăv, Primarul localității Comănești, precum și alți edili ai comunităților din vecinătate.

După încheierea Sfintei Liturghii, un grup de copii înveșmântați în frumosul port brodat cu motive tradiționale a susținut un scurt moment artistic în cadrul căruia au fost cântate piese din folclorul românesc, dar și pricesne.

La final, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul i-a oferit părintelui paroh Nichifor Morar, din partea chiriarhului locului, Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, întrucât a urmat exemplul  oferit de „tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”. Distincția vine ca un semn de recunoaștere a bogatei activități edilitar-administrative și pastoral-misionare desfășurată de sfinția sa în cele patru decenii de păstorire a acestei parohii (restaurare, consolidare, pictură interioară, construirea clopotniței ce adăpostește cel mai mare clopot de pe Valea Solonețului). Același ordin a fost acordat și altor persoane care au sprijinit atât lucrarea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, cât și comunitatea, între care Bogdan Gheorghiu, Alexandru Moldovan, Gheorghe Flutur și Ioan Iacoban.

Distincția Ordinul „Mușatinii” a fost oferit doamnei Ana Maria Litvinchevici și domnului Grigoraș Păstrăv pentru strădania în slujirea semenilor, „urmând (astfel) domnilor Moldovei și altor vrednici ctitori de țară și neam”.

În cuvântul său, părintele paroh Nichifor Morar i-a mulțumit ierarhului pentru predica ziditoare de suflet, dăruindu-i o icoană cu ocrotitoarea parohiei. A continuat mulțumind Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântare, soborului pentru bucuria împreunei slujiri și tuturor celor prezenți pentru comuniunea în rugăciune. Gândul de mulțumire s-a îndreptat și către toți cei care se îngrijesc de buna chivernisire a lăcașului de cult ridicat de vornicul Simion Tăutu, urmașul marelui dregător moldovean Ion Tăutu, ctitori, binefăcători și închinători deopotrivă.

La rândul său, ierarhul a transmis gândul de binecuvântare și încurajare din partea Întâistătătorului eparhiei, precum și felicitările Înaltpreasfinției Sale pentru toți cei care s-au implicat în lucrarea de înfrumusețare a Casei lui Dumnezeu.

Scurt istoric

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Comănești a fost zidită în anul 1772. Ctitorul Simion Tăutu, ajutat de călugării de la Mănăstirea Humorului, a luat drept model biserica de la Bălinești, ridicată de înaintașul său, logofătul Ioan Tăutu, rezultând o replică de proporții reduse a bisericii ce are o arhitectură unică în țară. Conform pisaniei, slujba de târnosire a avut loc în anul 1786.

Turnul clopotniță, anexat bisericii în partea de miazăzi adăpostește mormântul ctitorului. Iconostasul este frumos sculptat cu motive tradiționale din zona Bucovinei. De altfel, pictorul Ion Grigore, autorul frescelor ce împodobesc astăzi la interior biserica, a ascuns în veșmântul pictural multe elemente ale portului bucovinean. (Daniela Livadaru, Irina Ursachi)

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Citește despre: