Întâlnire de suflet a ierarhilor și preoților din Statele Unite ale Americii, Germania și Austria

Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord

Întâlnire de suflet a ierarhilor și preoților din Statele Unite ale Americii, Germania și Austria

În seara Duminicii Sfinților Părinți (13 iunie), ierarhii și preoții Arhiepiscopiilor Germaniei, Austriei și Luxemburgului, respectiv a Statelor Unite ale Americii au participat, prin intermediul unei platforme online, la o întâlnire de suflet moderată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae.

Au fost prezentate situațiile actuale ale cele două eparhii din Diaspora și, în luările de cuvânt, au fost analizate provocările de azi și mâine pentru comunitățile ortodoxe românești în fața secularizării.

După rugăciunea de deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim a luat cuvântul, prezentând pe scurt istoria Mitropoliei noastre, pentru invitații de peste ocean. Ierarhul a accentuat situația nouă în care se află eparhia central-europeană, unde creșterea galopantă a numărului de români necesită înființarea de noi și noi parohii, dar și problema numărului mic de lăcașuri de cult și spații proprii, starea economică precară a slujitorilor altarelor, precum și nevoia de catehizare a celor sosiți de curând în noile țări-gazdă.

În continuare, IPS Nicolae a prezentat starea Mitropoliei de peste ocean, aflată deja la mai mult de patru generații de credincioși, începând de la cei sosiți în perioada marilor conflagrații mondiale, trecând peste drama instaurării comunismului în România, care a dus peste Ocean la crearea a două eparhii românești diferite și ajungând la situația de astăzi: relativa stabilitate economică și logistică dublată însă de pericolul pierderii identității religioase și naționale într-o țară a tuturor posibilităților. Pentru a exemplifica mai bine starea actuală a preoților și a parohiilor, părintele John Downie, de la parohia Southbridge (statul Massachussetts) a prezentat probleme cu care se confruntă propria sa comunitate: scăderea religiozității și a conștiinței ortodoxe, văzute concret prin lipsa nevoii de spovedanie, cunoașterea precară a învățăturii de credință și atitudinea rezervată față de noii sosiți în parohie. În fața acestei situații, părintele a intensificat catehizarea și caută să implice în viața parohială atât pe noii veniți cât și pe tineri.

PS Sofian, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei noastre a făcut apoi o scurtă prezentare a activității cu tineretul în cadrul asociației eparhiale ATORG și a trasat direcțiile de lucru a slujitorilor bisericești cu tinerii: misiunea de atragere a acestora în comunitatea euharistică trebuie să vină în întâmpinarea căutărilor tinerilor, utilizând mijloacele oferite de timpurile în care ne aflăm. Adesea ei evoluează pe căi paralele celor utilizate de educația tradițională și, de aceea, ei trebuie căutați acolo în încercarea de a-i atrage în Biserică. Una dintre punctele de întâlnire cu cei tineri este activitatea caritativă, fiindcă implicarea în ajutorarea semenilor este atractivă în rândul celor aflați în căutarea propriului drum în viață. Prin participarea la astfel de acțiuni, tinerii ajung să se roage, să se apropie unii de alții și de Dumnezeu. Ierarhul a punctat însă și faptul că apropierea tinerilor de Biserică e necesar să aibă loc în duh bisericesc, fără ca preoții să se secularizeze de dragul popularității, așa cum tinde să facă societatea de azi. În activitățile desfășurate, slujitorii trebuie să aibă ca scop familiarizarea tinerilor cu rugăciunea și oferirea unui sens  al lor în comunitatea bisericească: la strană, ca ipodiaconi, ca participanți la conferințe în care se dezbat probleme teologice actuale, prin înfrățiri de parohii.

La propunerea PS Sofian de înfrățire între asociațiile de tineret din America și Germania, IPS Nicolae a răspuns pozitiv, amintind de experiența multora dintre tinerii din America aflați în timpul verii în pelerinaj la mănăstri și în tabere de voluntariat, de unde se întorceau schimbați. După ce cunoșteau viața concretă din România, ajungând în contact cu altă lume decât cea a bunăstării din America, tinerii și-au putut înțelege mai bine rădăcinile: familia, părinții, bunicii și cum au trăit ei în Țara-Mamă, înainte de a începe o nouă viață pe alt continent.

Ierahul de la Chicago a dat apoi cuvântul părintelui Daniel Ene, de la Parohia Rochester, responsabil eparhial cu activitățile de tineret și protopop al Coastei de Est. Adaptarea activității bisericești la necesitățile tineretului este ceva nou în eparhie, a menționat părintele, dar între timp activitățile pentru copii și tineret s-au diversificat, după mai mulți ani de implementare a unor programe catehetice la nivel eparhial, cu ajutorul unor profesori entuziaști. În Eparhia americană se desfășoară actualmente două platforme educaționale: prima, urmând o programă analitică pe parcursul a șase ani, aflată încă în dezvoltare și adaptată pe trei grupe diferite de vârstă (4-7, 8-13 și 14-18 ani), respectiv organizarea anuală a unei Olimpiade de religie. La acestea, se adaugă oferta unor tabere de vară pe grupe de vârstă, cu perspectiva dezvoltării acestora pe regiuni mai mici. În susținerea aceste proiecte, cel mai important sprijin a fost oferit de Asociația Femeilor Ortodoxe Române din America (AROLA).

În continuare, părintele Ștefan Drăgoi, de la Parohia „Sf. Maria” din Norfolk,  stabilit nu de mult în America, a prezentat bucuriile și provocările pastorației într-o comunitate nouă, fiind apreciat pentru activitatea sa misionară de Ierarhul său. 

La întrebarea părintelui Aurel Sas referitoare la practica împărtășaniei repetate fără spovedanie, așa cum se întâmplă în multe comunități ortodoxe grecești din America, Mitropolitul Serafim a vorbit preoților despre importanța Tainei Mărturisirii, despre dezvoltarea conștiinței păcătoșeniei și pocăința adevărată, care sunt definitorii pentru păstrarea duhului ortodox.

Întâlnirea s-a încheiat aproape de miezul nopții, cu prezentarea unor momente artistice de la hramul mănăstirii „Sf. Dumitru” din Middletown, NY care au bucurat auditoriul.

Mulțumind tuturor preoților pentru participarea la această întâlnire, cei trei ierarhi români din Diaspora și-au exprimat dorința de a repeta aceste conferințe prin intermediul platformelor online, pentru o cunoaștere reciprocă mai bună, în folosul unei pastorații mai eficiente.

(Ierom. Ioan Popoiu, consilier cultural)

 

Sursa: mitropolia-ro.de

Citește despre: