Întâlnire de suflet în Parohia „Sfântul Spiridon” din Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Întâlnire de suflet în Parohia „Sfântul Spiridon” din Iași

    • Întâlnire de suflet în Parohia „Sfântul Spiridon” din Iași
      Foto: Constantin Comici

      Foto: Constantin Comici

La doar o zi de la hramul bisericii, „Sfântul Ierarh Spiridon”, un alt eveniment a avut loc în parohia ieșeană cu același nume, păstorită de P.C. Pr. iconom stavrofor și vicar administrativ Marian Timofte. Este vorba de ultima întâlnire a preoților din Cercul pastoral nr. 1 din anul calendaristic 2022.

Întrunirea a debutat cu slujba Vecerniei, slujind ca protos P.C. Pr. ic. stavr. Florin Călugăru, protopop al Protopopiatului I Iași, care a binevoit să dea curs invitației de a fi prezent în mijlocul preoților, deși programul sfinției sale a cuprins, în prima parte a zilei, o deplasare în Basarabia.

Tema prezentată de Părintele Marian Timofte s-a intitulat „Sf. Paisie de la Neamț și renașterea isihasmului românesc în sec. al XVIII-lea”. Deși, cu smerenie, părintele conferențiar a afirmat în introducere că nu poate aduce nimic nou la cele ce se cunosc despre viața și activitatea Sf. Paisie de la Neamț, totuși expunerea s-a dovedit consistentă, echilibrat structurată, abundentă în date și de un real folos duhovnicesc.

Au urmat discuțiile pe marginea temei, la care au luat cuvântul aproape toți cei prezenți, fiecare dorind să sublinieze un aspect care l-a impresionat mai mult din viața sau din scrierile Sfântul Paisie. Nu ar ajunge spațiul tipografic alocat pentru a detalia fiecare opinie formulată, fiecare detaliu argumentativ exprimat.

Concluzia întâlnirii a fost magistral afirmată, cu mult înainte, în prefața volumului „Viața Cuviosului Paisie de la Neamț” (Ed. TRINITAS, 1997) de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel (pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei): „După cum Sfântul Paisie de la Neamț, în veacul rațiunii revoltate al iluminismului raționalist și reducționist, a știut să afirme ca normă de existență sfințenia sau rațiunea rugătoare, ca legătură vie a rațiunii create cu Rațiunea divină a Creatorului, tot așa azi, în veacul rațiunii rătăcitoare și a religiozității confuze, Biserica trebuie să afirme că fără rugăciune nu există iubire sfântă și fără pocăință pentru păcat nu există libertate și bucurie adevărată”. (Pr. Mihail O. Ciobotaru, Președintele Cercului pastoral nr. 1 al Protopopiatului I Iași)

Citește despre: