Întâlnirea Cercului de Istorie Bisericească, la Facultatea de Teologie din Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Întâlnirea Cercului de Istorie Bisericească, la Facultatea de Teologie din Iași

Joi, 27 octombrie 2022, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a avut loc prima întâlnire din anul universitar 2022-2023 a Cercului de Istorie Bisericească „Arhiereu Narcis Crețulescu”. Evenimentul marchează în același timp împlinirea a 162 de ani de existență a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Eusebiu Popovici. O sută de ani de la trecerea sa la cele veșnice – preotul, profesorul, opera a fost tema întâlnirii din seara zilei de joi, la care au luat parte Pr. Prof. Univ. Dr. Ion Vicovan, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Prof. Dr. Vasile Cristescu, Pr. Conf. Dr. Niță-Danielescu Daniel, Pr. Conf. Dr. Roman Emilian, Pr. Conf. Dr. Melniciuc-Puică Ilie și Protosinghel drd. Elisei Nedescu, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași și asistent în cadrul aceleiași facultăți.

Primul referat a fost susținut de Protosinghelul drd. Elisei Nedescu, care a făcut o incursiune în timp, prezentându-ne istoria zbuciumată a Mitropoliei Bucovinei, cu sediul în Cernăuți, ce a luat ființă la data de 23 ianuarie 1873, avându-l ca prim arhiepiscop-mitropolit de Cernăuți pe Teofil Bendela. În continuare, Pr. Prof. Univ. Dr. Ion Vicovan a vorbit despre înființarea Universității germane din Cernăuți în anul 1875 și a subliniat rolul fundamental al Facultății de Teologie din Cernăuți, parte a Universității germane „Alma-Mater Francisco-Josephina” în dezvoltarea și promovarea Ortodoxiei, în formarea viitorilor slujitori ai Sfintelor Altare și în păstrarea identității de neam și credință. Ea a dat Bisericii mari personalități, printre care se numără și Eusebiu Popovici. Prezentarea aspectelor legate de viața, activitatea și opera lui Eusebiu Popovici i-a revenit Pr. Conf. Dr. Niță-Danielescu Daniel, prin susținerea referatului sugestiv intitulat, Eusebiu Popovici – omul „bun și sfânt, profesorul fără altă preocupare decât a datoriei sale și a folosului aproapelui”. În cadrul acestei prezentări s-a evocat personalitatea marcantă a lui Eusebiu Popovici, profesor de Istorie Bisericească Universală la Facultatea de Teologie din Cernăuți, rămânând în istorie ca unul ce a dezvoltat o fructuoasă activitate științifică, distingându-se în perioada în care a trăit ca ilustru preot, istoric și profesor universitar, decan al Facultății de Teologie dar și rector al Universității din Cernăuți, funcții pe care le-a împlinit cu multă jertfelnicie.

În continuarea întâlnirii au suținut scurte alocuțiuni Prof. Univ. Dr. Vasile Cristescu, ce a scos în relief legătura ce a existat între Facultatea de Teologie din Cernăuți și eruditul profesor, părintele Dumitru Stăniloae  (1903-1993),  iar Pr. Conf. Dr. Roman Emilian a subliniat legătura dintre părintele profesor Eusebiu Popovici și dreptul canonic.

Spre final, întâlnirea a luat forma unui dialog pe baza celor prezentate între studenții prezenți la eveniment și invitați.

(drd. Brădățan Florinel-Cristian)

Citește despre: