Întâlnirea cercului pastoral din München, la Parohia „Buna Vestire”
Vinerea trecută a avut loc prima întâlnire a preoților din cadrul cercului pastoral din München, creat potrivit noii organigrame, intrată în vigoare la începutul acestui an. Potrivit acesteia, Protopopiatul Bavariei a fost împărțit în două, fiind înființat și Protopopiatul Franconiei.
Pentru o mai buna organizare și intensificare a colaborării între preoți, toate protopopiatele au fost împărțite în cercuri pastorale. Părintele Dr. Alexandru Nan este atât protopopul Bavariei de Sud, dar și responsabil pentru cercul pastoral münchenez. El i-a întâmpinat pe părinții celorlalte parohii participante: Pr. Petru Deaconu de la CBROM München, Pr. Nicolae Canciu de la parohia „Nașterea Domnului” München, Pr. Sergiu Rusu din Freising, Pr. Constantin Chirilă din Pfaffenhofen, Pr. Dr. Ciprian Burlăcioiu din Schrobenhausen, Pr. Gheorghe Dragoș Voinea din Erding, Pr. Marius Jidveian din Passau-Vilshofen, precum și Pr. Alexandru Onea din Dachau.
S-au discutat mai multe probleme organizatorice și practice prin care preoții să poată conlucra mai bine spre unitate în slujirea pastorală. De asemenea s-au căutat posibilități pentru o intensificare a activităților comune, cel puțin între parohiile apropiate teritorial. S-au avut în vedere mai ales dificultățile provocate de situația din diaspora, în special cele privind lăcașurile de cult închiriate, lipsa spațiilor anexe, costurile ridicate privind chiria și deplasarea. Se dorește ajutorarea în slujire, în cazul absenței din parohie a preotului, prin suplinirea sa (după posibilități) de către preoții din vecinătate sau prin preluarea serviciilor particulare, comunicarea între preoți fiind aici un factor esențial. În acest sens se va realiza un calendar cu un plan comun de concediu al preoților, dar și a activităților din fiecare parohie, la care sunt invitați preoții vecini. Se dorește de asemenea intensificarea împreunei slujiri în cadru liturgic prin participarea la hramuri sau la Sfântul Maslu, dar și la nivel catehetic și cultural prin organizarea de activități misionare în comun, care presupun găzduirea unor invitați speciali sau organizarea de activități cu copiii și tinerii la nivel local.
Pentru a pune în practică cele discutate, la sfârșitul discuțiilor s-a săvârșit Sfântul Maslu de obște în sobor de șapte preoți. În cuvântul de învățătură, Pr. drd. Petru Deaconu a evidențiat rolul Sfântului Maslu în vindecarea noastră trupească, dar mai ales sufletească. El a precizat că Sfântul Maslu este de multe ori mai mare în evlavia credincioșilor decât Sfânta Liturghie. Aceasta se întâmplă pentru că ceea ce se citește în cadrul acestei Sfinte Taine este mai aproape de conștiința omului care se simte păcătos, bolnav sufletește și care are nevoie de vindecare. Sfântul Maslu este însă complementar Sfintei Liturghii, amândouă vindecând pe cel credincios și ducându-l la mântuire.
La final, părintele protopop Alexandru Nan a mulțumit tuturor participanților, atât preoților coslujitori, dar și credincioșilor adunați în număr foarte mare.