Întâlnirea Cercului pastoral nr. 8 în comuna ieșeană Popești
În dimineața zilei de 5 septembrie, începând cu ora 08.00, la Parohia “Sfânta Treime” Rădeni, comuna Popești, Protopopiatul Iași III, au debutat lucrările Cercului pastoral-misionar nr. 8.
Alături de preoții din Cercul pastoral a fost și părintele Teodor Mihăilă, misionar protopopesc, care a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor despre viața viitoare și despre învierea morților, iar după săvârșirea Sfintei Liturghii, preoții participanți au ascultat conferința susținută de către pr. Iliuță-Gabriel Bortaș de la Parohia Lețcani II, intitulată “Sfântul Proroc Daniel – profetul Parusiei”.
Această temă a fost sugerată de către Sectorul de Misiune și Prognoză, alcătuită fiind de părintele Gheorghe Bogus de la Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” Sinești și s-a dovedit un bun prilej de a cerceta mai amănunțit Sfânta Scriptură pe de o parte, dar și învățătura Bisericii despre Sf. Tradiție și actualitatea ei în cadrul cultului bisericesc, pe de altă parte.
În cadrul dezbaterilor care au avut loc, s-au abordat mai multe problematici, printre care necesitatea cunoașterii Sfintei Scripturi a Vechiului și Noului Testament pornind de la textul chiar al Septuagintei și ale altor manuscrise originale.
Totodată au fost aduse în discuție mai multe titluri de cărți care ar putea îmbogăți cultura generală, dar și informațiile legate de tema propusă, temă ce l-a scos în evidență pe prorocul Daniel ca personaj biblic important pentru păstrarea și apărarea credinței în Dumnezeu în contextul robiei babiloniene, dar și cartea acestuia din Canonul Vechiului Testament, cu același nume, care surprinde istoric o parte din viața poporului evreu, dar mai ales modalitatea de a transmite păgânilor ideea unui Mântuitor pe de o parte, și pe de altă parte superioritatea lui Dumnezeu-Iahve asupra altor zei, ba chiar și elemente creștine despre eshatologie.
Concomitent cu aceste idei, părintele misionar a transmis câteva îndemnuri ale Înalpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, legat de lucrarea pastorală a fiecărui preot, prin participarea la festivitatea de deschidere a noului an școlar, de a se săvârși în fiecare ajun de sărbătoare și duminică slujba Vecerniei la fiecare parohie și nu în ultimul rând de a identifica și împlini o activitate comună pentru preoții din tot Cercul pastoral (aici fiind propuse un Concurs de Noul Testament, un Concurs de Șah și altele).
La final au fost felicitați doamna preoteasă și părintele Gheorghe Prisacariu pentru buna găzduire și implicarea de care au dat dovadă. (pr. Bortaș Gabriel Iliuță)