Întâlnirea persoanelor cu Sindrom Down, la Bacău

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Întâlnirea persoanelor cu Sindrom Down, la Bacău

Parohia Lazaret din Bacău a desfăşurat duminică, 19 martie 2017, o activitate în cadrul programului social eparhial „Bolnav am fost M-aţi cercetat“, derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte  Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. 

Întâlnirea a fost prilejuită de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Sindrom Down (21 martie). Cu această ocazie, cele zece familii invitate, sub coordonarea preşedintei Asociaţiei Persoanelor cu Sindrom Down Bacău, Oteliţă Gabriela, au participat mai întâi la slujba Sfintei Liturghii. După oficierea slujbei, a urmat participarea la agapa creştină organizată în cadrul Aşezământului social-filantropic Lazaret, unde a avut loc o discuţie duhovnicească legată de „Purtarea Sfintei Cruci“. Mai multe familii, având copii care suferă de Sindromul Down, au vorbit despre temperamentul, afectivitatea şi nevoia de iubire pe care le manifestă persoanele acestea, arătând totodată „bucuria şi binecuvântarea“ revărsate de Dumnezeu asupra familiilor respective, prin intermediul acestei afecţiuni. Din partea membrilor Comitetului Parohiei Lazaret s-au adresat cuvinte de îmbărbătare şi de întărire sufletească pentru copiii bolnavi şi familiile lor, iar la final, invitaţii au mulţumit organizatorilor pentru interesul şi dragostea manifestate faţă de nevoile persoanelor cu Sindrom Down.

„Suntem alături de cei afectaţi de această dizabilitate“

Marţi, 21 martie 2017, cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Sindrom Down, un sobor de preoţi din Protoieria Bacău a oficiat slujba Sfântului Maslu la sediul Asociaţiei Persoanelor cu Sindrom Down din Bacău, ca semn al mângâierii şi compasiunii faţă de copiii suferinzi şi familiile acestora. „Mesajul pe care dorim să-l transmitem persoanelor cu Sindrom Down este acela că suntem alături de cei afectaţi de această dizabilitate şi depunem eforturi de a conştientiza pe ceilalţi membrii ai comunităţii faptul că aceste persoane sunt o prezenţă benefică pentru societate, fiind sociabili şi foarte liniştiţi. De asemenea, conform învăţăturii noastre ortodoxe, vedem în persoana unui semen afectat de acest sindrom chipul lui Hristos, care ne arată o fiinţă capabilă să primească dragostea celor din jur şi, mai ales, să ofere, necondiţionat, dragoste celorlalţi semeni. Aceşti semeni pot desfăşura activităţi lucrative, participă la evenimente culturale sau sportive, pot realiza obiecte artistice s.a., contribuind astfel la dezvoltarea societăţii din care fac parte, fapt pentru care trebuie sprijiniţi“, a declarat pr. Ciuche Eugen Ciprian, consilier la Sectorul social-filantropic al Eparhiei Romanului şi Bacăului, coordonatorul proiectului.    

Citește despre: