Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova 2018 s-a încheiat astăzi la Iași

26 August 2018 17:47 Ioana Zlotea Arhiepiscopia Iaşilor

Cei aproape 2000 de tineri prezenți zilele acestea la Iași la prima ediție a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Moldova și-au luat la revedere de la orașul celor șapte coline duminică după-amiază, 26 august, când a avut loc Festivitatea de închidere ITOM 2018.

După-amiaza a început cu Concertul Unirii, în Grădina Palas. Tinerii s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a unor invitați speciali: Ansamblul Folcloric Ștefan Vodă din Republica Moldova condus de Maestrul Tudor Ungureanu, alături de Fetele din Botoșani, Dumitrița Șinița și Emanuel Băiceanu.

Festivitatea de închidere s-a desfășurat tot în Grădina Palas din Iași. Inițial, organizatorii au ținut să mulțumească în mod deosebit celor 250 de voluntari, fără de care acest eveniment nu ar fi fost posibil.

Apoi a luat cuvântul Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei: „Veți pleca la casele voastre în speranța că aici, la Iași, timp de trei zile, ați trăit cu intensitate identitatea voastră de creștini ortodocși și de români trăitori pe ambele maluri ale Prutului. Prin gestul vostru ați arătat că normalitatea nu poate fi asigurată decât fiind împreună cei care au pătimit de-a lungul vremii, fiind despărțiți de stăpâni străini și aspri. Eu cred un lucru și v-aș ruga și pe voi să meditați la acest gând, pe care și eu l-am auzit de la cineva: privind la cele ce se întâmplă și la noi, în România, și în Republica Moldova ne plângem foarte mult pentru că lucrurile nu merg bine. Și printre alte pricini pentru care lucrurile nu merg bine, credem că pricina principală este dată de faptul că o țară este împărțită în două. Și nici basarabenilor, nici moldovenilor din dreapta Prutului și românilor, în general, nu ne va fi foarte bine decât atunci când vom fi din nou împreună, în aceeași țară. Să plecați, mai ales basarabenii, cu acest gând, și să încercați fiecare să fiți o făclie de ortodoxie și de românism la Chișinău, la Bălți, la Cahul, de ce nu la Tiraspol și în toate zonele locuite de români în stânga Prutului”.

Ulterior a fost rostită rugăciunea de binecuvântare și călătorie.

ITOM s-a aflat anul acesta la prima ediție și s-a desfășurat la Iași, între 24 și 26 august. Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova 2018 a fost organizată de către Departamentul Misiune pentru Tineret din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Iași, și Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR), filiala Iași.

De la același autor

Ultimele din categorie