„Internetul poate fi un instrument al proniei divine“

Arhiepiscopia Iaşilor

„Internetul poate fi un instrument al proniei divine“

În data de 2 noiembrie 2012, se împlinesc 4 luni de la lansarea publică a proiectului „Reţea de saituri pentru parohiile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Iaşilor“, iniţiat şi dezvoltat de Doxologia Media, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Până la sfârşitul acestui an, se aşteaptă ca peste 80% din parohiile Arhiepiscopiei Iaşilor să fie incluse în această reţea.

Proiectul „Reţeaua de saituri pentru parohiile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Iaşilor“ a fost demarat în toamna anului 2011, cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. După 8 luni de documentare, analiză, dezvoltare şi testare, a fost finalizată prima componentă, anume sistemul informatic pentru Reţeaua de parohii, împreună cu primele 170 de saituri de parohii din toate cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor, lansarea publică având loc în data de 2 iulie 2012, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Soluţia tehnică aleasă în cadrul proiectului a fost de la început concepută pentru a aduce un plus de dinamism şi pentru a creiona o imagine în „timp real“ a vieţii parohiale din Arhiepiscopia Iaşilor, valorificând potenţialul paradigmei „social media“, adaptată la nevoile de comunicare ale unei parohii.

După configurarea iniţială, saiturile au fost oferite parohiilor, părinţii parohi având acces complet la administrarea acestora. „Pentru construirea Reţelei de saituri pentru parohii a fost nevoie de cercetare atentă, documentare temeinică şi muncă intensă din partea tuturor colegilor implicaţi. Deşi se fac în continuare modificări şi îmbunătăţiri ale platformei informatice, accentul trece, încet-încet, la părinţii parohi care îşi gestionează propriile saituri, după ce noi le facem configurarea iniţială. În ultimele trei luni am avut parte de surprize foarte plăcute din partea părinţilor parohi, de modul ingenios şi creativ în care au folosit aceste saituri, îmbogăţind definiţia termenilor misiune şi pastoraţie. Deja în saiturile existente în reţea în acest moment se găsesc frânturi sublime de viaţă parohială şi trăire ortodoxă, care s-ar fi pierdut, cu siguranţă, dacă nu ar fi fost «aşternute» în aceste saituri. Sub aspectul traficului, majoritatea vizitatorilor sunt din România, din judeţele Moldovei, însă am remarcat şi numeroşi vizitatori din străinătate, oameni care, probabil, se bucură de posibilitatea de a intra în contact, chiar şi în acest mod, cu comunităţile din care provin şi de care, mai mult ca sigur, le este dor. Obiectivul nostru este ca, până la sfârşitul anului, să dezvoltăm saituri pentru 80% din parohiile Arhiepiscopiei Iaşilor. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi sprijinul părinţilor protopopi şi al părinţilor parohi, sperăm să atingem acest deziderat“, a declarat diac. Nicolae Hulpoi, directorul Doxologia Media şi coordonatorul proiectului.

Ce au declarat preoţii posesori de saituri parohiale

„Prin saitul parohiei am reuşit să-mi fac cunoscute activităţile pe care le-am desfăşurat, în special cele privitoare la cercul pastoral-misionar, iar credincioşii mei, atât cei din ţară, cât şi cei din străinătate, au putut fi astfel la curent cu tot ceea ce se întâmplă la biserica de care aparţin. M-a bucurat nespus faptul că unul din articolele pe care le-am postat pe sait, cel referitor la pelerinajele pe care le-am făcut în ţară şi în străinătate nu cu mult timp în urmă, a fost accesat de peste o mie de ori în decurs de o săptămână. În plus, mie personal, reţeaua de saituri mi-a fost utilă şi din altă perspectivă, întrucât am reuşit să-mi revăd virtual colegii de seminar şi facultate şi activităţile parohiale în care sunt angrenaţi, activităţi care mi-au fost uneori sursă de inspiraţie în păstorirea enoriaşilor“ - pr. Valentin Tofan, protopop al Protoieriei Piatra Neamţ şi paroh la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ a parohiei Gara Veche.

„Cred că internetul poate fi un instrument al proniei divine şi este normal ca Biserica să fie prezentă on-line la toate nivelurile de organizare. Mai cred că principalul beneficiu al acestui fenomen este schimbarea mentalităţii la nivel global sau «metanoia» prin intermediul noilor căi de propovăduire a Cuvântului Lui Dumnezeu. Mi-am dat seama de impactul pe care-l poate avea prezenţa digitală în lumea informaţiei abia după ce am postat pe saitul parohiei articolul «Fata, bivolii şi icoana». Numărul mare de vizualizări şi comentariile, inclusiv unul din Franţa, m-au făcut să am o altă perspectivă asupra fericitei iniţiative de a li se oferi parohiilor un loc pe portalul Mitropoliei. Poate că nu doar pastoraţia în parohie are de câştigat, ci Biserica în general. Prin articolele postate pe saiturile parohiilor ne cunoaştem mai bine cu toţii, preoţi şi enoriaşi, schimbăm informaţii şi experienţă. Pe de altă parte, pentru variaţii noştri lectori din mediul virtual, Biserica însăşi se prezintă cu o altă faţă (sau interfaţă) perfect integrată în lumea contemporană. Venim cu o tradiţie bimilenară în mileniul 3“, pr. Mihail Blându de la parohia Stânca, Pipirig, Protopopiatul Târgu Neamţ.

„Reţeaua de saituri vine cu adevărat în sprijinul nostru, al preoţilor“

„Am primit cu bucurie ideea înfiinţării unei reţele de saituri a parohiilor din cuprinsul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ca o alternativă viabilă la infuzia de informaţii, de multe ori confuză şi negativă, pe care mass-media o propagă în arealul lumii de astăzi. Generaţia actuală are ca trăsătură dominantă expunerea masivă la tehnologie. Din această perspectivă, religiozitatea se poate consolida ori poate să «învie» dacă este stimulată şi prin alţi vectori pe care saecolumul îi decelează la un moment dat, ca de pildă spaţiul virtual de comunicare.

Văzută din prisma petrecerii timpului liber a omului de astăzi, în faţa calculatorului, care caută comuniunea în spaţii imaginare, virtualizarea poate fi un adjuvant duhovnicesc, dar şi o pârghie informaţională, prin care credinciosul îşi poate reaşeza hotarele lumii spirituale. Trebuie precizat că virtualizarea parohială e de dorit ca ea să aibă o largă adresabilitate, un «target» precis, destinat tinerilor aflaţi la frontiera marilor transformări ori creştinilor dornici să se informeze şi să se cultive spiritual, dar şi «catehumenilor» care se întreabă mereu retoric asupra rolului Bisericii în societate. Sperăm că spaţiul virtual constituit să fie unul dinamic şi cuprinzător, în care fiecare preot să expună gânduri frumoase, creaţii, activităţi şi evenimente cu rezonanţă religioasă care să se constituie într-o alternativă benefică a imaginii şi a informaţiei spiritual-duhovniceşti, un spaţiu viu care să hrănească cititorii, un adevărat timp al devenirii umane“ - pr. Vasile Iulian Mihail de la parohia Chintinici, Protopopiatul Roznov.

„Iniţiativa reţelei de parohii a fost binevenită de la început, întrucât mediul on-line este unul propice promovării în orice domeniu, mai ales atunci când vorbim de valoare, iar a promova activitatea Bisericii este cu atât mai importantă cu cât ani la rând ea a fost oarecum umbrită. Reţeaua de saituri vine cu adevărat în sprijinul nostru, al preoţilor, şi al parohiilor în general. Se petrec multe lucruri în parohii şi unele din ele merită să fie cunoscute şi afirmate. În ceea ce priveşte saitul parohiei noastre, de la bun început am încercat să-l facem atractiv, să-l actualizăm cât mai des pentru ca informaţia să ajungă în timp real la credincioşii noştri şi nu numai. În plus avem acum posibilitatea de a aduce în atenţia credincioşilor de azi, chipuri ale credincioşilor de altădată, valorificând fotografii vechi şi alte detalii istorice din parohie. Un alt lucru de menţionat ar fi faptul că prin intermediul saitului oferim gratuit în orice colţ al ţării şi poate chiar mai departe publicaţia pe care parohia noastră o editează săptămânal. Cât de accesat este saitul? Aş zice că de sute de ori, fiindcă de la o zi la alta se observă un aflux tot mai crescut de accesări, lucru ce demonstrează că suntem în atenţia multora, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure. Sperăm în dezvoltarea acestei reţele şi în îmbunătăţirea ei, pentru ca pe viitor să devină un reper şi o voce care vorbeşte de la sine despre activitatea binefăcătoare a Bisericii în lumea de azi“ - pr. Marius-Ionuţ Tabarcea de la parohia Poieniţa, Protopopiatul Paşcani.