„Întoarcerea zidarului” pe scena ieșeană
Marți, 19 mai 2015, a avut loc un eveniment deosebit desfășurat în cadrul manifestărilor culturale „Serile DOXOLOGIA”: piesa de teatru „Întoarcerea zidarului”, bazată pe legenda „Meșterului Manole”. Proiectul este susținut de Centrul Cultural-Misionar DOXOLOGIA al Arhiepiscopiei Iașilor.
În anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi, Centrul Cultural-Misionar DOXOLOGIA al Arhiepiscopiei Iașilor a pregătit, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, mai multe evenimente speciale. Unul dintre acestea a avut loc marți, 19 mai a.c., la Teatrul „Luceafărul” din Iași, începând cu ora 19.00. Este vorba despre piesa de teatru „Întoarcerea zidarului”, de Dan Tărchilă.
Actorii Companiei de Teatru „Civic Art CvM”din Bucureşti, Marian Ciripan, Cristina Moldoveanu şi Gabriel Costan, au convins spectatorii că teatrul poate să facă foarte mult în dezvoltarea modalităţii de a comunica astăzi cu istoria. Prin profunzimea textului şi al interpretării actoriceşti, publicului prezent la Teatrul „Luceafărul” din Iași i-a fost transmis mesajul de mărturisire a credinţei creştin ortodoxe şi asumare a istoriei.
„Ne bucurăm că am avut ocazia să găzduim, sub egida Serile Doxologia, un eveniment atât de frumos, această piesă de teatru, „Întoarcerea zidarului”. A fost un moment care ne-a îndemnat pe toți să medităm la cât de importantă este iertarea, la cât de important este ca atunci când am greșit să căutăm până la urmă iertarea; și cred că acesta este unul dintre mesajele foarte frumos transmise de această piesă” a menționatPr. Andrei Atudori, director editorial Doxologia Media.
Spectacolul „Întoarcerea zidarului” își trage seva din legenda „Mănăstirea Argeşului” sau „Meșterul Manole” despre care George Călinescu spunea că este „mitul estetic al poporului român”. Meșterul Manole întruchipează pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, care prin credință și iubire de Dumnezeu, în dreptate și smerenie, cinstind amintirea înaintașilor, a condus poporul dreptcredincios spre multe împliniri duhovnicești și artistice, între care cea mai strălucită este Mănăstirea Argeșului.