Învierea Domnului în Egipt – sub cerul liber

Religia în lume

Învierea Domnului în Egipt – sub cerul liber

Deși au biserică în localitate, așezată sub protecția Sfântului Gheorghe, autoritățile locale musulmane au interzis creștinilor ca, de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos să fie oficiată dumnezeiasca Liturghie. O biserică construită cu greu, timp de 44 de ani, a fost închisă sub motivul că afectează siguranța orașului… tocmai de marea sărbătoare a creștinismului! 

Deși în Egipt situația celor peste două milioane de creștini a fost stabilizată după îndepărtarea Frăției Musulmane, mai sunt comunități care încă suferă. Astfel de creștini locuiesc în orașul Nag Shenouda, la sud de Cairo. Jurnalistul creștin sirian Raymond Ibrahim a prezentat, în câteva cuvinte, prigoana acestor oameni din Biserica Coptă Egipteană. Deși au biserică în localitate, așezată sub protecția Sfântului Gheorghe, autoritățile locale musulmane au interzis creștinilor ca, de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos să fie oficiată dumnezeiasca Liturghie.

O biserică construită cu greu, timp de 44 de ani, a fost închisă sub motivul că afectează siguranța orașului… tocmai de marea sărbătoare a creștinismului! După mai multe încercări de a organiza slujba de Paște în case particulare, a fost cumpărat un cort care, la scurt timp, a fost incendiat.

Cu toată această împotrivire, Liturghia de Înviere a fost oficiată în ruinele unei case părăsite, aflate la marginea localității. Fără acoperiș sau geamuri, creștinii au trăit momentul plin de bucurie al Învierii Domnului, asemenea creștinilor trăitori în primele trei secole creștine – care se adunau la mormintele martirilor, în catacombe sau la marginea orașelor.

Citește despre: