„Învierea Domnului în satul românesc” – cea de a IV-a întâlnire a membrilor din Centrele de Tineret ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților
Ziua care amintește de momentul în care femeilor care purtau mir de bună mireasmă pentru Mântuitorul Iisus Hristos li s-a descoperit taina Învierii a fost prilej de aleasă bucurie pentru membrii Centrelor de tineret ale eparhiei Sucevei.
„Învierea Domnului în satul românesc”, titlul purtat de evenimentul organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic de Sectorul Catehizare, Tineret și Educație Pentru Viață al Centrului Eparhial Suceava, a reunit peste 350 de copii și tineri în incinta Muzeului Satului Bucovinean. Loc de poveste care amintește de lumea bunicilor, vizitarea acestui centru cultural a fost o scurtă călătorie în timp, în vremea strămoșilor care s-au ostenit în păstrarea tradițiilor și credinței.
Cea de a treia Duminică după Sfintele Paști, 30 aprilie 2023, zi dedicată femeii creștine de către Biserica Ortodoxă Română, a debutat cu participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Slujba a fost săvârșită la biserica-muzeu din secolul al XVIII-lea, cu hramul „Înălțarea Domnului”, de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I, arhid. Paul-Vlăduț Lungu, director al Departamentului Activități de tineret (ATOS) și Tabere, și arhid. Marius-Gabriel Filip, director al Centrului de Formare Continuă și Specializare din cadrul Sectorului Educațional-Teologic.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Ecou Dornean” al Parohiei Adormirea Maicii Domnului, Dorna Arini, dirijat de pr. Iulian Borgovan.
A urmat un moment inedit, desfășurat în interiorul școlii din cadrul muzeului, obiectiv de arhitectură populară din satul Securiceni, comuna Udești, vechi de peste 150 de ani. Cea de a IV-a întâlnire a tinerilor din Centrele de Tineret Ecclesia, moderată de prof. Cristi Gabriel Hurjui, consilier al Sectorului Catehizare, Tineret și Educație pentru viață, i-a avut ca invitați pe pr. Ionel Doru Budeanu, cel care a transmis gândul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, pe prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina religie, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, pe prof. Gabriela Mihai, director al Școlii nr. 1 din Suceava, precum și pe domnul Gheorghe Bujoreanu, credincios al parohiei cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Cumpărătura, care a mărturisit auditoriului din experiența pe care a avut-o pe când era elev al acestei școli care se află acum în patrimoniul muzeului.
Manifestarea a continuat pe scena muzeului în aer liber cu Salonul cultural-tradițional bucovinean, unde doamna Gabriela Teișanu, reprezentant al Centrului Cultural Bucovina, a vorbit despre atmosfera satului bucovinean de altădată. A urmat prezentarea colecției de costume tradiționale românești a prof. Adriana Celsie, care le-a împărtășit celor prezenți din tainele meșteșugului și ale simbolisticii modelelor cusute cu migală și dibăcie. Cămășile adunate din aproape toate zonele țării „vorbesc” despre depărtările istoriei poporului nostru, despre momentele de sărbătoare din viața țăranului român, precum nunta, zilele de Paști sau de Rusalii.
Evenimentul, prezentat de Bianca-Gabriela Roman și de Gabriel Ilișoi, referenți ai Sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață, a fost împodobită și cu un Recital coral pascal – concert de cântări din perioada Penticostarului, susținut de către corurile grupurilor de tineret din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Între cei care i-au încântat pe cei prezenți, – elevi, profesori, preoți coordonatori, dar și vizitatori –, s-au numărat Corul Centrului Ecclesia al Colegiului Național „Nicu Gane” din Fălticeni, dirijor Maria Tănase, Corul Centrului Ecclesia – „Voskreseniye” al Parohiei Gălănești, condus de prof. Cristi Gabriel Hurjui, Corul Ecou Dornean al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Dorna Arini, dirijat de pr. Iulian Borgovan, Ansamblul Tradițional Dor de la Moara, coordonat de prof. Constantin Irimie, Corul Centrului Ecclesia al Colegiului „Lațcu Vodă” din Siret, condus de prof. Ionela Enache, Grupul Vocal „Nikolaos” al Centrului Ecclesia Sadova II, dirijat de pr. Simeon Mândrilă, Corul Centrului Ecclesia al Colegiul Tehnic, Rădăuți, coordonat de prof. Elisabeta Marici, și Grupul de ostași ai Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Burdujeni, dirijat de domnul Simion Apetrei.
Programul cultural artistic s-a încheiat cu alegerea și premierea celor mai frumoase, autentice și bine purtate costume tradiționale ale participanților. Au fost oferite diplome, cărți și icoane grupurilor prezente la cea de-a patra întâlnire a centrelor Ecclesia, iar cei de față au primit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Decalogul femeii creștine, un îndemn la urmarea exemplului femeilor mironosițe în drumul către descoperirea lui Dumnezeu și a bucuriei Învierii.
Veselia întâlnirii tinerilor de toate vârstele a însuflețit întregul sat bucovinean, ziua fiind înfrumusețată, alături de soarele și florile primăverii, și de straiele populare românești purtate cu bucurie și cinste.
Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro