IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad

Arhiepiscopia Timişoarei

IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a primit marți, 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României, titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

La ceremonia decernării, desfășurată în Aula „Cicio Pop” a universității arădene, au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, Înaltpreasfințitul Părinte conf. univ. dr. Timotei, Arhiepiscopul Aradului și membru fondator al universității, Preasfințitul Părinte conf. univ. dr. habilit. Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, membri ai Senatului Universității de Vest „Vasile Goldiș”, personalităţi teologice, culturale şi ştiinţifice, consilieri, reprezentanți ai autorităților locale și județene, studenţi şi cadre didactice de la diverse universităţi din Arad și Timișoara.

În cuvântul său, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a subliniat: „Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului este una dintre marile personalități ale spiritualității românești contemporane. Este un spirit constructiv care a înțeles rolul Bisericii în întărirea spiritualității umane și înnobilarea cunoștințelor. Este mereu prezent printre credincioșii din întreaga eparhie pe care o păstorește și urmărește ca, prin dragostea și spiritul de jertfă al credincioșilor, să păstreze valoarea locașului de cult intrate în patrimoniul spiritual al românilor și să facă din Biserică o instituție vie, luptătoare pentru creșterea sufletelor, cooperarea rodnică și întărirea solidarității umane. În contextul celor prezentate și al fericitului moment aniversar recent, împlinirea vârstei de 70 de ani, Senatul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad consideră care un privilegiu deosebit de a cinsti complexa personalitate a Înaltpreasfinției Sale, prin conferirea titlului de Doctor Honoris Causa, pentru serviciile aduse culturii și spiritualității românești, pentru implicarea care te îndeamnă să-l urmezi în activități binecuvântate de Dumnezeu și pentru înălțarea omului pe trepte de moralitate și cultură. Sunt deosebit de onorată că, începând de astăzi, Înaltpreasfinția Sa se numără printre laureații acestui prestigios titlu și că face parte din comunitatea noastră academică”.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a creionat personalitatea Întâistătătorului Mitropoliei Banatului, evidențiind diverse aspecte legate de activitatea pastorală a Arhiepiscopului Timișoarei. La rândul său, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul l-a descris pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan ca fiind „un ctitor de eparhie și de Românie”: „Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan este ctitor de eparhie, prin organizarea și păstorirea rodnică a Episcopiei Covasnei și Harghitei (1994-2014), dar și ctitor de Românie, prin cultivarea educației și culturii românești: înființarea de școli, de centre culturale, de publicații creștine și românești, de muzee (spații ale istoriei neamului românesc) și a Universității de vară de la Mănăstirea Izvorul Mureșului. În toate spațiile ctitorite a îmbinat armonios învățătura Sfintei Evanghelii, cu Tradiția Bisericii și cu istoria și literatura poporului român”.

Laudatio la acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan a fost citit de preotul conf. univ. dr. Vasile-Ioan Pop, directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, Facultatea de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport, din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

După primirea titlului onorific de Doctor Honoris Causa, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a susținut prelegerea „Cultura, candelea neamului”, subliniind că: „Identitatea națională se păstrează prin cultură, cultura fiind ogorul unde cresc florile unui neam. Cultura este mintea unui neam. Avem, ca nație, atâta minte câtă cultură avem. Toți cei ce astăzi suntem chemați la lucrarea minții neamului, avem datoria sacră de a face tot ce ne stă în putință, ca o picătură din sudoarea minții noastre să o punem în candela culturii, ca aceasta să rămână întru dăinuirea neamului nostru românesc”.

Moderatorul evenimentului a fost conf. univ. dr. Paul Freiman, președintele Senatului Universității „Vasile Goldiș” din Arad. În cadrul ceremoniei, Grupul coral „Procord” din Arad, dirijat de preotul dr. Tiberiu Ardelean, a cântat Gaudeamus Igitur, interpretând, totodată, și un buchet de colinde, armonizate de renumiți compozitori români, prin intermediul cărora au transpus auditoriul în atmosfera feerică și duhovnicească, plină de bucurie și emoție sufletească, ce caracterizează sărbătoarea Nașterii Domnului.

Printre ierarhii Bisericii Ortodoxe Române care au primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad se numără: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (6.12.2008), Înaltpreasfințitul Părinte Justinian Chira, Arhiepiscopul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului (12.03.2010) și Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul românilor ortodocși din Ungaria (24.05.2008).

***

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a fost fondată în data de 2 Mai 1990 și poartă numele patronului spiritual Vasile Goldiș, unul din corifeii și ideologul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, care afirma că „numai instituțiile cultural-educative, în care rolul de bază îl are învățământul, au menirea de a contribui la afirmarea unui popor, într-o democrație de tip național”. Universitatea furnizează servicii de educaţie şi de cercetare în domeniul cunoaşterii ştiinţifice şi are drept ideal utilizarea valorilor academice, în scopul dezvoltării personale, al inserției profesionale a individului și a satisfacerii nevoii de competență a mediului socio-economic. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” a fost prima instituție de învățământ superior care a introdus, în curriculum universității, cursuri privind religia, studenţii putând, astfel, opta pentru a urma cursuri de religie în funcţie de confesiunea din care fac parte.

(Diacon Răzvan Fibișan)

Sursa: Arhiepiscopia Aradului

Citește despre: