IPS Mitropolit Teofan în Sfânta și Marea Joi – „Crucea este așezată în centrul atenției noastre”

Arhiepiscopia Iaşilor

IPS Mitropolit Teofan în Sfânta și Marea Joi – „Crucea este așezată în centrul atenției noastre”

În Sfânta și Marea Joi din Săptămâna Sfintelor Pătimiri, 5 aprilie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană ieșeană și slujba Deniei celor douăsprezece Sfinte Evanghelii la Mănăstirea Golia.

Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare dimpreună cu slujba Vecerniei a fost oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei alături de părinții slujitori ai catedralei.  În această zi, în toate bisericile ortodoxe, în cadrul Proscomidiei a fost scos un Sfânt Agneț special, ce este păstrat și uscat în Sfântul Altar până a treia zi a Sfintelor Paști, când se sfărâmă și se așează în Sfântul Chivot de pe Sfânta Masă. Aceasta reprezintă Sfânta Împărtășanie pentru tot anul, și din aceste Sfinte Taine se vor împărtăși bolnavii, copiii dar și persoanele ce necesită în mod special și urgent acest lucru.

Seara, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a săvârșit slujba Deniei celor douăsprezece Sfinte Evanghelii la Mănăstirea ieșeană Golia din Târgu Cucu. Ierarhul a fost întâmpinat de părintele arhimandrit Nechifor Horia, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, dimpreună cu slujitorii obștei monahale. La momentul cuvenit, Părintele Mitropolit a scos Sfânta Cruce din Sfântul Altar și a așezat-o în mijlocul bisericii.

„Cele douăsprezece cuvinte rostite în această seară nu fac altceva decât să așeze Sfânta Cruce în mijlocul lumii”

Spre finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a ținut un cuvânt de învățătură: „În centrul bisericii am așezat la timpul potrivit Sfânta Cruce, arătând că în această seară, în aceste zile în care prăznuim Pătimirile Domnului Iisus Hristos, Crucea este așezată în centrul atenției noastre, în centrul rugăciunii, în inima evlaviei noastre. Toate cele douăsprezece cuvinte rostite în această seară nu fac altceva decât să așeze Sfânta Cruce în mijlocul lumii, în mijlocul Cerului, în inima Bisericii. Aceasta pentru ca să se mărturisească adânc și puternic: viața pământeană a Domnului Hristos, Crucea nu este ceva simbolic, nu este o idee, nu este un gând, ci Crucea este realitatea în cel mai deplin sens al cuvântului”.

La finalul Deniei, monahii și credincioșii au primit binecuvântare din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei.

Citește despre: