IPS Părinte Teofan împlinește astăzi, 15 septembrie, 32 de ani de arhierie

Arhiepiscopia Iaşilor

IPS Părinte Teofan împlinește astăzi, 15 septembrie, 32 de ani de arhierie

    • IPS Părinte Teofan
      IPS Părinte Teofan / Foto: Oana Nechifor

      IPS Părinte Teofan / Foto: Oana Nechifor

    • IPS Părinte Teofan
      IPS Părinte Teofan / Foto: Oana Nechifor

      IPS Părinte Teofan / Foto: Oana Nechifor

    • IPS Părinte Teofan
      IPS Părinte Teofan / Foto: Oana Nechifor

      IPS Părinte Teofan / Foto: Oana Nechifor

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împlinește astăzi, 15 septembrie, 32 de ani de când slujește Biserica în demnitatea de arhiereu. Pe 15 septembrie 1991, IPS Teofan era hirotonit arhiereu şi devenea membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

IPS Teofan s-a născut pe 19 octombrie 1959 în localitatea Corbi, judeţul Argeş. A urmat școala generală în comuna natală și a continuat studiile la Seminarul Teologic din Craiova, apoi la Institutul Teologic de Grad Universitar din București. Între 1986-1990, a studiat la Institutul Teologic „Saint Serge“ din Paris, obținând titlul de doctor în Teologie.

În anul 1984 a devenit monah la Schitul Crasna (Prahova), iar în 1985 a fost hirotonit ierodiacon și ieromonah. Între anii 1987 și 1990 a fost duhovnicul Mănăstirii „Acoperamântul Maicii Domnului“ din Bussy-en-Othe, Franța, iar în 1990 s-a întors în țară, fiindu-i încredințată funcția de secretar al Cabinetului Patriarhal până în data de 15 septembrie 1991, când a fost ales episcop-vicar patriarhal.

Între anii 1991-2000 a îndeplinit, pentru anumite intervale de timp, următoarele slujiri:

  • responsabil cu Relaţiile Externe Bisericeşti, coordonând, în numele Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, legăturile Patriarhiei Române cu alte Biserici şi organisme ecumenice internaţionale; responsabil de legătura Patriarhiei Române cu comunităţile româneşti din jurul graniţelor şi din diaspora; secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (din 1994); responsabil cu probleme de învăţământ teologic universitar şi preuniversitar, de predare a religiei în şcoală şi cu schimbul de burse cu străinătatea;
  • coordonator al Sectorului Patriarhal „Biserica şi Societatea”, cu cele patru birouri subordonate: Biroul de Presă şi Comunicaţii, Biroul de Asistenţă Socială, Biroul de asistenţă religioasă în unităţile bugetare şi Biroul de misiune, cultură şi tineret; responsabil cu Editura şi Tipografia Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române (până în 1994); reprezentant al Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist pentru coordonarea activităţii Facultăţii de Teologie „Justinian Patriarhul” a Universităţii din Bucureşti (1997-2000);
  • coordonator al Biroului de Pelerinaj al Patriarhiei Române (1999-2000); delegat pentru diferite activităţi misionare în cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor: slujbe arhiereşti, sfinţiri şi resfinţiri de biserici, coordonarea de întruniri preoţeşti la protopopiate etc; membru în Comitetul Central al Conferinţei Bisericilor Europene din Geneva (1992-1997); coordonator al Sectorului pentru opera de caritate „Diaconia” al Patriarhiei Române; preşedinte al Asociaţiei „Diaconia”; preşedinte al Aşezământului bisericesc medico-farmaceutic „Vasiliada”.

A ocupat această funcție până în anul 2000, când a fost ales Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei. La 4 martie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan al Olteniei în demnitatea de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. În data de 8 iunie 2008 a fost întronizat Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Vezi CV-ul complet pe site-ul oficial al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, mmb.ro: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan - date biografice

Rugăm pe Bunul Dumnezeu să dăruiască IPS Părinte Mitropolit Teofan păstorire rodnică și îndelungată în lucrarea necontenită a propovăduirii cuvântului lui Dumnezeu.

Întru mulţi ani cu sănătate şi pază de la Domnul, Înaltpreasfinţia Voastră!

Citește despre: