IPS Pimen a sfințit biserica Parohiei „Sfinții Apostoli” din Vatra Dornei

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

IPS Pimen a sfințit biserica Parohiei „Sfinții Apostoli” din Vatra Dornei

În Duminica a V-a după Sfintele Paști, numită și a Samarinencei, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a sfințit sfântul locaș al Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Vatra Dornei, județul Suceava.

Ierarhul a oficiat Slujba Târnosirii biserici dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, la care s-au adăugat și clerici din Oradea, Bistriţa, Gherla, Dej, colegi de facultate ai părintelui paroh. După ce a fost sfințită și pecetluită Sfânta Masă, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a oferit preotului slujitor Sfântul Antimis, obiect ce poartă semnătura chiriarhului, fără de care nu se poate oficia Sfânta Liturghie. Au fost unși pereții bisericii cu Sfântul și Marele Mir dar și stropiți cu Aghiazmă Mare, iar închinătorii au primit binecuvântarea de a trece prin Sfântul Altar.  

Pe lângă autorităție locale prezente la eveniment, zeci de credincioși au participat la slujbele oficiate de chiriarh. După sfințirea bisericii, IPS Pimen a săvârşit Sfânta Liturghie într-un spațiu special amenajat în faţa sfântului locaş. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohial, acesta fiind alcătuit din elevi. Copiii din clasele pregătitoare au avut şi ei un buchet de cântări bisericeşti pe care le-au interpretat la momentul Chinonicului. 

În semn de apreciere și de recunoștință pentru sprijinul acordat parohiei și slujitorului acesteia, cei ce au ajutat la construcția și renovarea acestui sfânt lăcaș au primit din partea chiriarhului diplome și distincții de vrednicie. De asemenea, dacă la fiecare întâlnire cu aceşti copii inimoşi, Inaltpreasfințitul Părinte Pimen le dăruia dulciuri şi iconiţe, astăzi copiii i-au oferit în dar arhiereului o icoană. La final, credincioșii au primit din partea comunității pachete cu hrană.

Scurt istoric

Parohia „Sfinţii Apostoli Petru și Pavel” se află în Vatra Dornei, în partea de nord-est a râului Bistriţa. Odată cu sfințirea bisericii, locașul are un al doilea hram – „Sfântul Haralambie”. Ridicată la începutul sec. al XX-lea, din lemn pe temelie din piatră, biserica a servit mai mult ca o capelă pentru cimitir, ea nefiind târnosită niciodată. Majoritatea lucrărilor de restaurare și renovare au fost făcute benevol, din donații, de către credincioşii din parohie.

Citește despre: