ITO Sibiu 2018: Mii de tineri ortodocși, concerte, conferință cu Emil Hurezeanu și Părintele Necula, ateliere și evenimente în aer liber

Arhiepiscopia Sibiului

ITO Sibiu 2018: Mii de tineri ortodocși, concerte, conferință cu Emil Hurezeanu și Părintele Necula, ateliere și evenimente în aer liber

Sibiul este zilele acestea gazda celei mai mari manifestări a tineretului ortodox din România, care va aduce la Sibiu peste 3000 de tineri din întreaga lume, ce vor participa, în anul Centenarului României Mari, la manifestări sub tema ”Unitate. Credință. Neam”.

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Sibiu va avea loc în perioada 6-9 septembrie 2018, iar în cele patru zile ale evenimentului sunt așteptați la Sibiu tineri ortodocși din fiecare județ al țării, din diaspora românească, dar și din numeroase alte țări, între care Republica Moldova, Grecia, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Cipru, Germania, Franța, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, Turcia, Africa, India și altele.

Deschidere oficială în Piața Mare

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO) 2018 va fi deschisă joi, 6 septembrie, de la ora 18.00, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a ierarhilor din Bisericile Ortodoxe surori (Grecia, Cipru, Liban, Bulgaria etc.) a ierarhilor din Mitropolia Ardealului, a oficialităților locale și centrale (secretarul de stat pentru culte Victor Opaschi, vicepreședintele Consiliului Județean, Marcel Luca, primarul Astrid Fodor și rectorii Ioan Bondrea și Ghiță Bârsan) și a celor peste 3000 de tineri participanți din țară și străinătate.

Festivitatea va avea loc în Piața Mare din Sibiu unde va fi amplasată o scenă pe care delegațiile eparhiilor cu tinerii participanți vor fi prezentați oficial. După momentul prezentării grupurilor de tineri va fi oficiat un Te Deum, urmat de cuvintele de salut ale IPS Laurențiu, PF Patriarh Daniel și ale oficialităților prezente. Festivitatea va continua cu un spectacol artistic oferit de grupul vocal „Anatoly” din Brașov, corul copiilor din Parohia Irești-Vrancea, corul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, dirijat de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre, corul de copii „Concertino” din Gura Râului, tenorii Marcel Pavel, Vlad Miriță și Iordache Basalic, Hanul cu Bragă, actori de la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu și dansatori din cadrul Ansamblului Junii Sibiului. Spectacolul va conține dialoguri corale și piese de teatru.

Junii Sibiului, pe scena ITO

La invitația Arhiepiscopiei Sibiului, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” performează vineri, 7 septembrie 2018, începând cu ora 21:00, în Piața Mare din Sibiu, în cadrul ITO 2018 - Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Sibiu.

În anul celebrării Centenarului Marii Uniri, Junii Sibiului invită publicul vineri, 7 septembrie 2018, ora 21.00, în Piața Mare, într-un periplu muzical-coregrafic prin regiunile istorice ale României.
„După o vacanţă binemeritată, Junii Sibiului revin pe scenă, la primul mare eveniment al toamnei: Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Sibiu. Junii Sibiului vorbesc tinerilor, prin joc şi cântec popular, despre tradiţii, continuitate, respect şi valorile de viaţă ale țăranului român. Toate acestea sub însemnul Centenarului României, care va fi omagiat prin suite coregrafice din Transilvania, Moldova şi Ţara Românească şi cântece populare interpretate de tinerii solişti: Traian Stoiță, Geanina Gavrilă, Izabela Tomița, Gabriel Popescu, Olguța Berbec, Remus Novac, Sînziana Ștefan, Oana Tomoiagă, Ovidiu Homorodean.”, declară Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu.
Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” își desfășoară activitatea sub autoritatea şi cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu. Conducerea muzicală este asigurată de Gabriel Popescu, coregrafia este semnată de Silvia Macrea și Theodor Vasilescu, asistent coregraf este Alesia Sas, iar conceptul artistic poartă semnătura Silviei Macrea.

Programul manifestărilor

Întâlnirea de la Sibiu are ca scop crearea unui cadru în care tinerii participanți să se bucure de experiențe formatoare, să trăiască sentimentul comuniunii cu tineri din alte regiuni ale țării sau din străinătate, să împărtășească valorile de viață creștin-ortodoxe și să fie multiplicatori ai mesajului creștin în comunitățile din care provin.

Programul ITO 2018:


Vineri, 7 septembrie, ora 19:45
Procesiunea Unității (Sala Transilvania – Catedrala Mitropolitană - Piața Mare)

Vineri, 7 septembrie, ora 21:00
Concert de muzică populară - Junii Sibiului (Piața Mare)

Sâmbătă, 8 septembrie, ora 9:30
Sfânta Liturghie în Muzeul ASTRA (Praznicul Nașterii Maicii Domnului)

Sâmbătă, 8 septembrie, ora 12:00
Ateliere în Muzeul ASTRA
„Țăranul român, de la război la Marea Unire”
„Satul românesc în Centenarul Marii Uniri”

Sâmbătă, 8 septembrie, ora 19:30
Concert de muzică ușoară – Andra, Compact B (Piața Mare)

Duminică, 9 septembrie, ora 12:00
Închiderea evenimentului și predarea ștafetei (Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime”)

Activități dedicate participanților

Ateliere de discuții – „Unitate. Credință. Neam”
În zece școli din Sibiu – 7 septembrie
Vizitarea Municipiului Sibiu – 7 septembrie
Conferința „Unitate. Credință. Neam – De 100 de ori România” (Sala Transilvania)
Invitați: Emil Hurezeanu, Pr. Constantin Necula

Sursa: tribuna.ro