Jertfa credincioşilor din Păltiniş, încununată prin slujba Sfinţirii
În Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ioachim a săvârşit slujba Sfinţirii Bisericii „Schimbarea la Faţă“ din Parohia Păltiniş, comuna Asău, Protopopiatul Moineşti. Alături de ierarh, la acest moment haric, precum şi la Liturghia arhierească, au participat preotul Costel Mareş, protopop de Moineşti, alături de un sobor numeros de preoţi din împrejurimi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi numeroşi credincioşi.
Oamenii harnici şi gospodari ai plaiurilor mioritice din comuna Asău, vrednici urmaşi ai răzeşilor ce şi-au păstrat valorile tradiţionale şi dreapta credinţă, au pus umărul la ctitorirea unei frumoase biserici din zid, care să rămână strajă peste vremuri şi mărturie a dragostei lor faţă de Dumnezeu. Locul a fost atribuit de Primăria Asău, iar temelia sfântului locaş s-a făcut sub coordonarea părintelui Petru Bejan, piatra de temelie fiind pusă de către ierarhul de pioasă amintire Ioachim Mareş, în perioada în care era arhiereu vicar al Episcopiei Romanului şi Huşilor. Din anul 1998, odată cu numirea preotului Mihai Cristian Pădureanu ca paroh al nou înfiinţatei parohii Păltiniş, lucrările ajunse la nivelul fundaţiei au fost continuate cu râvnă de către credincioşi dimpreună cu părintele lor duhovnicesc. Sărbătoarea de duminică, 18 septembrie 2016, a stat sub semnul urmării lui Hristos şi purtarea crucii, cuvântul de învăţătură rostit după Dumnezeiasca Evanghelie fiind încununat de poemul duhovnicesc „Urmarea lui Hristos“, o definiţie a creştinului adevărat, aşa cum i se descoperă Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. „Când păstrezi dreapta credinţă şi ai chipul luminos,/ Este semnul că porţi crucea şi Îl urmezi pe Hristos;/ Când descoperi chipul veşnic chiar şi-n omul păcătos,/ Înseamnă că ai iubire şi te-asemeni cu Hristos./ Când smerit te porţi în lume şi trăieşti cuviincios,/ Mergi pe calea mântuirii, imitându-L pe Hristos;/ Dacă-n suflet ai iubire şi vorbeşti mereu frumos,/ Viaţa ta e liturghie şi duci crucea lui Hristos“, acestea au fost câteva din gândurile ierarhului consemnate în acest poem meditativ. „Sfinţirea acestui locaş de cult a fost o mare bucurie duhovnicească, o sărbătoare, pentru această comunitate deosebită. Prin binecuvântare şi sfinţire de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ioachim, s-a încununat efortul depus de mai mulţi ani de preotul paroh şi de credincioşi. Se spune în Sfânta Tradiţie că Zaheu Vameşul şi-a arătat recunoştinţa toată viaţa faţă de pomul prin care L-a întâlnit pe Hristos. Putem spune că, şi pentru noi, acest pom este Biserica, prin care Îl cunoaştem pe Hristos Mântuitorul şi ne împărtăşim cu Sfintele Taine. Asemenea lui Zaheu, şi credincioşii din Păltiniş au udat temelia bisericii cu sudoarea frunţii lor, făcând să crească această nou casă a lui Dumnezeu“, a declarat preotul Costel Mareş, protopop de Moineşti.
Ample lucrări sprijinite de autorităţile locale
În ceea ce priveşte biserica din Păltiniş, aceasta constituie un punct de referinţă pe harta spirituală a comunei Asău, fiind un model al iubirii de Dumnezeu şi al jertfelniciei tuturor celor care „iubesc podoaba Casei lui Dumnezeu“. „Biserica este construită din cărămidă, beton armat şi bolţari, având stilul moldovenesc-ştefanian, în plan treflat cu o singură turlă în zona naosului. Pictura a fost realizată între anii 2008-2012, în tehnica frescă, de către Aurel Roşcan. La plata lucrărilor de pictură, alături de creştinii parohiei noastre, a contribuit în mod substanţial şi Primăria comunei Asău, prin reprezentanţii legali, domnii primari Potoroacă Ştefan şi Rădulescu Constantin. Catapeteasma bisericii, din lemn masiv de stejar sculptat, a fost executată de către meşteri populari din zona Mănăstirii Neamţ, prin contribuţia părintelui arhimandrit Epifanie Bulancea de la Mănăstirea Măgura Ocnei şi a Primăriei Asău. Locaşul de cult a fost dotat cu centrală termică pe lemn, încălzirea făcându-se pe toată suprafaţa pardoselei care este din gresie“, a explicat preotul paroh Mihai Pădureanu. La sfârşitul slujbei, Înaltpreasfinţitul Ioachim, la propunerea preotului protopop Costel Mareş, a oferit preotului paroh Mihai Cristian Pădureanu distincţia de iconom stavrofor pentru munca depusă, iar credincioşilor care s-au implicat în această sfântă lucrare li s-au înmânat diplome de vrednicie.