La Școala Copiilor credincioși
Prin astfel de proiecte editoriale trăim bucuria cunoașterii împreună, toate generațiile. Pentru că soluția practică a unei Românii dezorientate este cateheza intergenerațională. Punerea laolaltă a inteligențelor fiecărei generații pentru a ne înțelepți ca națiune.
Deseori am fost întrebat de mămici dacă există cărți pentru copiii lor. Cărți ortodoxe – spuneau ele – și m-am gândit câte suflete va fi salvat Biblia pentru ochișori micuți adusă cu greu de peste hotare în anii grei ai prigoanei comuniste, deseori singura Biblie din casa românului, chiar ortodox fiind.
În anul 2020, declarat anul omagial al pastorației părinților și copiilor în Patriarhia Română, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a publicat volumul Istorisiri din Sfintele Scripturi pentru copii și părinți (350 pg.). Una dintre cele mai frumoase cărți pentru copii pe care am văzut-o în ultimii...50 de ani! Inițial lucrarea a fost realizată, sub titlul The Children’s Bible de către Societatea Biblică din Rusia (2015), în 2018 apărând cu titlul Povestiri din Vechiul și Noul Testament și în România sub egida Societății Biblice Interconfesională din România.
Ediția Patriarhiei Române are ca editor-coordonator pe Ion-Dragoș Vlădescu (unul dintre cei mai importanți editori din domeniul cărții religioase), redactor responsabil fiind Aurelian Marinescu. O iconografie plină de sens și culoare însoțește textele scripturistice alese pentru ca – mici și mari – să învățăm istoria mântuirii noastre. Ediția ultimă propune un plus de material în ce privește cartea lui Isaia – cu iconologia aferentă – și beneficiază de „respunerea” textelor Scripturii după ediția sinodală a Bibliei. Sunt prezentate, ca pentru suflet de copil, o serie de momente și personaje, o istorie de minuni, culminând cu Învierea Domnului Hristos și apoi cu nașterea și lucrarea Bisericii. Alături de această minunată lucrare și de Mica Biblie – ultima ediție un excelent exemplu de reeditare a unei cărți – fundamentul cunoașterii textului Bibliei pentru copiii noștri a sporit, făcând posibil orice program de catehizare, nu doar al copiilor.
Trebuie să-mi recunosc picătura de invidie pentru frumusețea cărților și pentru binecuvântarea de a cunoaște textul care te apropie de Dumnezeu în astfel de ediții. Dar și bucuria reală că prin astfel de proiecte editoriale trăim bucuria cunoașterii împreună, toate generațiile. Pentru că soluția practică a unei Românii dezorientate este cateheza intergenerațională. Punerea laolaltă a inteligențelor fiecărei generații pentru a ne înțelepți ca națiune.
Sursă text și foto: tribuna.ro
Despre Sfânta Parascheva, altfel
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro