La Ziua orașului Roman a fost amintită implicarea ilustrului episcop Melchisedec Ștefănescu în viața urbei

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

La Ziua orașului Roman a fost amintită implicarea ilustrului episcop Melchisedec Ștefănescu în viața urbei

Arhiepiscopul Ioachim a transmis un mesaj la simpozionul care a marcat joi Ziua orașului Roman”, la 631 ani de la prima atestare documentară.

Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a subliniat că această aniversare este „prilej de bucurie și de recunoștință pentru noi toți, pentru a ne cunoaște și cinsti cum se cuvine trecutul, dar și de a adăuga cărămida rânduită nouă de Providență la edificiul culturii și spiritualității înaintașilor”.

Ierarhul a menționat că oraşul Roman este unul dintre puţinele târguri din Moldova care se poate mândri cu existenţa unui scaun episcopal încă din vremea lui Alexandru cel Bun și a amintit apoi contribuția ilustrului episcop Melchisedec Ștefănescu în viața urbei.

„Printre cei care s-au ocupat de trecutul acestui important oraș, reședință episcopală încă din secolul al XV-lea, amintim numele ilustrului episcop academician Melchisedec Ștefănescu, care prin pregătirea sa intelectuală, prin implicarea sa în viața urbei mușatine și mărturie stau astăzi ctitoriile sale, prin opera sa istorică și literară (din care amintim lucrarea monumentală în două volume: Chronica Romanului și a Episcopiei de Roman, tipărită la București, 1774-1775), poate fi considerat un ‹ierarh instituție›”.

În introducerea acestei lucrări monografice, episcopul Melchisedec a publicat și uricul din 30 martie 1392, „considerat astăzi drept ‹actul de naștere›, actul de atestare documentară a Romanului, oferindu-ne și o traducere proprie a acestui prețios document, însoțită de comentarii pertinente privind vechimea orașului și cetățile sale”.

Simpozionul „Ziua orașului Roman – 631 ani de la prima atestare documentară” a fost organizat de Primăria Municipiului Roman și Societatea Culturală Roman Mușat, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Roman-Palatul Negruzzi.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: