Lansare de carte la Iași: „Lucrarea misionar-pastorală a Bisericii Ortodoxe în tabere pentru tineri”
Mâine, 14 noiembrie, de la ora 18:30, în Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan Iași va avea loc lansarea cărții „Lucrarea misionar-pastorală a Bisericii Ortodoxe în tabere pentru tineri”, apărută la Editura Doxologia. Volumul reprezintă teza de doctorat a părintelui Doru-Mihai Barna, șef al Departamentului Tabere din cadrul Sectorul de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor.
Mâine, 14 noiembrie, Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan Iași va găzdui lansarea volumului „Lucrarea misionar-pastorală a Bisericii Ortodoxe în tabere pentru tineri”.
Autorul, pr. dr. Doru-Mihai Barna, șeful Departamentului Tabere din cadrul Sectorul de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor și slujitor la Paraclisul Mitropolitan „Sfânta Parascheva” - Metocul Maicilor, a precizat că volumul, rezultat al cercetării sale doctorale, este atât despre teoria, cât și despre practica lucrării cu tinerii în Biserică și tabere, iar cei care vor citi paginile cărții vor afla noi orizonturi despre această activitate.
„Tabăra, în calitate de comunitate temporară, trimite către comunitatea stabilă a parohiei, căci tinerii implicați în tabără pot deveni activi în parohii și statornici în perpetuarea unor relații de calitate în comunități stabile. Și aceasta deoarece tinerii, devenind subiecții unor relații autentice în tabără, pot și au nevoia să împărtășească și altora acest fel de viață (celor din parohii) sau celor care rătăcesc, aducându-i în Biserică și devenind astfel misionari. Fiind un instrument misionar, mediul ei înlesnește tinerilor apropierea de Hristos și de Biserica Sa, Trupul Său tainic, pentru că li-L împărtășește acestora prin rugăciune, cuvânt de învățătură și sfinte taine. Pastorația în tabere are anumite note sau caracteristici generale, dar și specifice. Misiunea preotului este pretudindeni aceea de a învăța, sfinți și conduce pe credincioși pe calea mântuirii. Tabăra însă oferă anumite avantaje, anume că tinerii sunt acolo «disponibili» zi de zi, pe toată perioada taberei pentru a desfășura activități împreună, a-l cunoaște mai bine pe preot și a se împrieteni cu el, a asculta un cuvânt de învățătură, a chema numele Domnului împreună, a primi Trupul și Sângele Lui, a-și lămuri prin dialog direct sau eventual în Taina Spovedaniei anumite aspecte care țin de doctrina ortodoxă sau aplicarea acesteia în viața lor. Preotul se poate implica în tabără atât indirect, ca organizator, ca cel care alege și instruiește o echipă de tabără, cât și direct, prin relaționarea cu tinerii, cateheză, spovedanie, împreună- rugăciune și dialog deschis”, sublinia la momentul prezentării tezei de doctorat, în 2016, pr. Mihai Doru Barna.
La evenimentul editorial vor lua cuvântul, alături de autor, și invitații - pr. prof. univ. dr. Gheorghe Petraru de la facultatea de teologie ortodoxă ieșeană, coordonator al tezei de doctorat, părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor și stareț al Mănăstirii Bucium, și părintele Mihai Olivian Sandu de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din satul Vorona Mare, judeţul Botoşani.