Lansare de carte și moment comemorativ, la împlinirea a 30 de ani de la trecerea la Domnul a părintelui arhimandrit Irineu Ilie

Arhiepiscopia Iaşilor

Lansare de carte și moment comemorativ, la împlinirea a 30 de ani de la trecerea la Domnul a părintelui arhimandrit Irineu Ilie

La împlinirea a 30 de ani de la trecerea la cele veșnice, părintele arhimandrit Irineu Ilie a fost comemorat la Mănăstirea Secu din județul Neamț.

La Mănăstirea Secu din județul Neamț, a fost oficiată ieri dimineață Sfânta Liturghie de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, urmată de slujba Parastasului pentru părintele arhimandrit Irineu Ilie, fost stareț al Mănăstirii Secu și superior al Așezămintelor românești de la Ierusalim. Soborul co-slujitor a fost unul impresionant, format din numeroși stareți și preoți de mir din mai multe zone ale țării.

Cu acest prilej, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a sintetizat personalitatea arhimandritului Irineu Ilie, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc în acest an trei decenii: „Am întâlnit mai multe persoane care mi-au vorbit frumos despre părintele Irineu și am înțeles, deși nu l-am cunoscut personal, câte ceva din tainele vieții sale. Ardelean sau moldovean de pe Valea Bistriței, obișnuit cu greutatea din viețuirea unei familii cu mulți copii, familie așezată sub infleunța sfintelor mănăstiri din zonă, în anii nu tocmai ușori, după cel de-al Doilea Război Mondial, am înțeles că părintele a iubit de tânăr viața monahală. Părintele Justin Pârvu și alți părinți din zonă l-au întâlnit și au aprins ceva în inima lui, de vreme ce a ales calea monahală și s-a identificat cu obștea Mănăstirii Secu, căreia i-a fost pentru o vreme ostenitor, coordonator și părinte duhovnicesc. Cert este că părintele s-a dus mai devreme la Domnul, pe Care L-a slujit. Intensitatea vieții din Țara Sfântă, proximitatea Mormântului Sfânt, a tainei de la Golgota - toate aceste l-au pregătit, cu certitudine, pentru plecarea sa din această lume”.

A fost lansat volumul „Arhimandritul Irineu Ilie - o viață scurtă, dar densă în fapte bune spre veșnicie”

În continuare, a fost lansată cartea intitulată „Arhimandritul Irineu Ilie - o viață scurtă, dar densă în fapte bune spre veșnicie”. Cartea a apărut la Editura Doxologia și este semnată de părintele Vasile Păvăleanu, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

„Cartea a apărut cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la moartea părintelui Irineu Ilie. Inițiativa îi aparține Preasfințitului Părinte Timotei Aioanei, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care ne-a adus aminte că este un an jubiliar. Am organizat cartea în capitole, prezentând toată viața părintelui, de la satul natal, familia în care s-a născut, copilăria, vecinii care i-au influențat viața, anii de școală, seminarul, studiile la Teologie, călugăria la Mănăstirea Secu, hirotonia întru diacon, studiile în străinătate, hirotonia întru ieromonah care a avut loc la Londra, activitatea părintelui în afara țării, una foarte interesantă, în special cea în relație cu lumea neortodoxă. Prin mărturia sa ortodoxă în fața unei lumi neortodoxe, multe persoane din Anglia, Irlanda, Franța au descoperit frumusețea Ortodoxiei noastre, atât frumusețea liturgică, dar și frumusețea icoanei. Apoi am scris despre activitatea ca stareț al Mănăstirii Secu al părintelui Irineu, o activitate de trei ani, dar foarte fructuoasă, apoi despre activitatea sa la Așezământul Românesc de la Ierusalim, unde a făcut iarăși lucruri de excepție. Părintele Irineu Ilie rămâne, atât în istoria Mănăstirii Secu, cât și în istoria Așezămintelor Românești de la Ierusalim, ca un om dăruit de Dumnezeu, ca un om cu vocație monahală, ca un om cu drag de Biserica noastră strămoșească și cu drag față de neamul nostru românesc. Impresionant este și faptul că a murit în Țara Sfântă, cu dor de țara natală”, a subliniat autorul volumului, pr. prof. Vasile Păvăleanu.

Tot ieri, în după-amiaza zilei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oficiat slujba de sfințire a locului pentru noua biserică  a Parohiei Căprița, Protopopiatul Iași 3, unde slujitor este părintele Adrian Marcu.

Cine a fost arhimandritul Irineu Ilie

Născut în anul 1953, în comuna Poiană Teiului, județul Neamț, într-o familie de buni creștini ortodocși, a urmat Seminarul la mănăstirea Neamț și Facultatea de Teologie la București. După obținerea licenței, a fost trimis pentru studii la Colegiul Saint Patrik din Maynooth-Irlanda, unde și-a luat doctoratul în teologie. Reîntors în țara, a intrat în monahism la mănăstirea Secu și a fost hirotonit ieromonah, apoi numit staret al mănăstirii și ridicat la rangul de arhimandrit. La 19 iulie 1986 a fost trimis în Țara Sfântă, ca superior al Așezămintelor românești de acolo. La 13 octombrie 1988 însă și-a pierdut viață la Ierusalim, într-un tragic accident de circulație, după ce, timp de doi ani, lucrase cu râvnă și pricepere pentru bunul mers al așezământului, dovedindu-se un harnic chivernisitor în cele spirituale și materiale.

Citește despre: