Lansare la Castelul Miclăușeni: „Carte de bucate boierești”

Arhiepiscopia Iaşilor

Lansare la Castelul Miclăușeni: „Carte de bucate boierești”

Primăvara a adus la Castelul de la Miclăușeni un mărţişor cu totul special: volumul „Carte de bucate boierești. Rețete adunate, cercate și adaptate la Palatul Sturdza de la Miclăușeni.”

Astfel, Salonul Mare al Castelului de la Miclăuşeni, judeţul Iaşi, a fost sâmbătă, 5 martie a.c., locul de întâlnire al pasionaţilor de gastronomie, dar şi al celor care sunt îndrăgostiţi de meleagurile boierului Miclăuş.

Castelul Sturdza, în parteneriat cu Editura Doxologia, a organizat un eveniment special care a marcat lansarea pe piață a unei cărți „delicioase”, „Carte de bucate boierești. Rețete adunate, cercate și adaptate la Palatul Sturdza de la Miclăușeni”, ediție îngrijită de Florentina Călmățuianu, rețete de Paula Șoiman și ilustrații de Cristina Tudose.

Cristina Tudose, autoarea ilustraţiilor din volum a ţinut să precizeze faptul că „iniţial, dificultatea a constat în a reprezenta nişte reţete culinare. A fost ceva inedit. Am răsfoit albume de artă, cu naturi statice care conţineau alimente şi tot felul de bucate, dar mi-am dat seama că acest demers nu mă ajută prea mult. Aşa încât am hotărât o grafică foarte simplă, dar nu uşoară, care are şi accente ludice şi care cred că are mai multă atingere cu grafica de carte cu poveşti, unde nu există foarte multe constrângeri de reprezentare. (…) Editura Doxologia merită felicitări pentru concepţia de redactare, care îmbină aspectul foarte vesel cu eleganţa prezentării reţetelor.”

„Cartea de bucate boierești. Rețete adunate, cercate și adaptate la Palatul Sturdza de la Miclăușeni” îşi propune să aducă în atenţia bucătarilor amatori, şi nu numai, reţete folosite în casele nobilimii române, adaptate la gusturile şi obiceiurile culinare ale cititorilor contemporani. De asemenea, colecţia de reţete este completată cu unele inspirate din alte bucătării, dar adaptate la specificul românesc, precum şi cu sfaturi şi idei practice privind organizarea bucătăriei, alcătuirea unui meniu şi aranjarea mesei. Cele mai multe preparate prezentate în carte se gătesc repede şi simplu, fiind mâncăruri lejere, dar care asigură o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă.

„Prin acest volum, reţetele capătă o formă văzută, palpabilă. (…) Cartea este, în sine, o recuperare din sipetul unei perioade demult apuse, Belle Epoque, a unor reţete cu dichis, dar este şi o pledoarie pentru un stil de alimentaţie sănătos. Volumul are mai multe „virtuţi”, între care predomină cea estetică. O virtute estetică edificată pe baza ilustraţiilor realizate într-un mod fabulos de doamna Cristina Tudose (ilustraţii ludice, vii, cu o deosebită graţie) şi, mai ales, pe baza fotografiilor diferitelor reţete materializate de-a lungul timpului aici, la Castelul Miclăuşeni, de doamna Paula Şoiman. (…) Există şi virtutea culinară, care poate fi extrem de convingătoare pentru cei care îşi doresc un asemenea volum în bucătăria lor, dar şi o virtute etică, care ţine de raportarea omului la creaţia lui Dumnezeu: cum să înţeleagă şi cum să utilizeze creaţia lui Dumnezeu în alimentaţie”, a menţionat Cătălin Jeckel, directorul Editurii Doxologia.

Într-un cadru de epocă, cu bucate pe măsură, publicul s-a bucurat la evenimentul de pe 5 martie şi de un recital de cameră oferit de Cvartetul Colosseum Iași, de mini-expoziției de ilustrații semnate de Cristina Tudose, dar a avut ocazia să se întâlnească şi cu scriitorul Grigore Ilisei şi jurnalistul Dan Ailincăi.

https://edituradoxologia.ro/carte-de-bucate-boieresti

Citește despre: