Lansarea cărții „Neplanificat - Povestea dramatică a transformării unui fost lider de planificare familială” a autoarei Abby Johnson
Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor a organizat miercuri, 24 aprilie, de la ora 18:00, un eveniment pro-viață în care a fost lansată cartea: „Neplanificat - Povestea dramatică a transformării unui fost lider de planificare familială” a autoarei Abby Johnson. Întâlnirea a avut loc în Sala „Sinaxar” din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iași.
Cartea, apărută la Editura Doxologia, face cunoscută povestea dramatică a unei transformări personale, care aduce o mărturie plină de nădejde și compasiune în controversa actuală legată de problema avortului.
Impresionanta destăinuire a lui Abby face din această carte o lectură necesară pentru oricine se implică în dezbaterea pro-viață vs. pro-alegere și o mână întinsă către femeile care se confruntă cu o criză de sarcină.
Evenimentul din această seară face parte din seria de activități „Seri la Sinaxar” și i-a avut ca invitați pe: Alina Alexandra Dedu, traducătoarea volumului, pe părintele Radu Brînză, coordonator Departament Pro Vita, pe Diac. Petru Cernat, asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și pe Cătălin Jeckel, Consilier cultural în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
„Această activitate pro-viață arată că proiectul în sine este unul care a început să meargă și o să meargă destul de bine pentru că povestea a început acum vreo doi ani, de la niște colaborări cu un prieten, părintele profesor Petru Cernat, cu care am avut anul trecut o experiență excepțională - am mers în toată arhiepiscopia cu mesaje pro-viață - și în începuturile cunoașterii noastre am zis că e nevoie de spațiile acestea în care să se prezinte problemele cu substanță pro vita, dar să se prezinte cu o rigoare și o prestanță academică. Cred că noi operăm cu două elemente fundamentale ale societății, și anume, problematica vieții și problematica familiei”, a spus părintele Radu Brînză, coordonator Departament Pro Vita, în deschiderea evenimentului.
În continuare, traducătoarea volumului, Alina Alexandra Dedu a explicat de ce este importantă această carte:
„Cartea este foarte importantă pentru căutarea autoarei, Abby Johnson, care, cu sinceritate, a vrut să urmărească binele. Timp de opt ani de zile a crezut că urmărește binele făcând avorturi. În clipa în care a conștientizat că este pe calea greșită, puterea ei de a renunța la absolut totul și a păși în gol este un exemplu pentru noi. Este foarte importantă cartea pentru sinceritatea ei și pentru că nu este ușor să vii să spui în public absolut toate faptele urâte pe care tu le-ai săvârșit. Este foarte importantă pentru că ea lucrând în acest domeniu pentru mai mulți ani de zile, fiind chiar și directoare la o astfel de clinică de avorturi, cunoaște ceea ce foarte multă lume nu cunoaște. Cunoaște foarte multe dedesubturi pe care cartea le descoperă, precum că avortul nu este ceva atât de simplu, nu este ceva atât de sigur, are foarte multe implicații psihice asupra mamei, asupra tatălui și asupra întregii familii. Sunt familii care se destramă pentru că nu pot să ducă povara aceasta, a alegerii morții, lucru pe care foarte puțini oameni îl știu. Faptul că există o mulțime de frământări psihologice pe care nu le pot duce. Și aș vrea să subliniez un lucru care îmi este foarte drag. Cartea aceasta mi s-a părut foarte importantă pentru viziunea cu care autoarea vine. Deși este o cultură a morții pe care o tratează, există și o cultură a vieții, pentru că viziunea ei este dătătoare de nădejde, dătătoare de speranță. Așa cum orice om poate greși, așa orice om se poate îndrepta. Așa cum a ales răul, la un moment dat poate să spună „Stop!” și să aleagă binele de acum încolo, iar Dumnezeu poate să transforme orice lucru rău în bine. Este foarte importantă această viziune pentru că ea vine cu multă tămăduire.”
Cătălin Jeckel, Consilier cultural în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a afirmat că această carte a autoarei Abby Johnson te răscolește pe interior:
„Este o carte extrem de sensibilă, o carte care te răscolește pe interior, o carte care te face într-adevăr să-i privești pe ceilalți de pe cealaltă parte a gardului, altfel decât până în momentul în care ai luat cartea în mână și ai început s-o citești. Firește că lectura mea și ceea ce spun se dorește a fi și un argument pentru ca aceasta să fie citită cu adevărat. Una dintre dorințele mele arzătoare este ca această carte să ajungă la cât mai mulți. Nu știu dacă avem resursele, șansele să ajungem la milioanele de oameni care au nevoie de această carte. Evenimentul de astăzi este o cale prin care să transmitem mesajul nostru mai departe. Astfel, rugămintea mea este să vorbiți celor pe care îi cunoașteți și celor pe care îi întâlniți despre această carte. Nu din rațiuni pragmatice, ci din rațiuni de salvare a sufletelor celorlalți și de a construi o strategie mai armonioasă de abordare a problemei. Dacă ne punem pe poziții antagonice, noi cei pro-viață, vom sfârși într-un război cum nu ne dorim și nu vom salva mai mult. Dacă, în schimb, îl vom vedea pe celălalt căzut între tâlhari, dacă vedem această bunătate despre care vorbește Abby, atunci șansa noastră de succes este mai mare.”
*Abby Johnson și-a părăsit locul de muncă în octombrie 2009. Acest act simplu a devenit o știre națională deoarece Abby, directorul „Planned Parenthood” din Texas (o clinică specializată în avorturi), după ce a asistat prima oară la o procedură de avort, a decis să se alăture taberei adverse, Coaliția pentru Viață.