Lansarea cărții „Preoția sacramentală și provocările lumii moderne” la Mănăstirea Slatina

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Lansarea cărții „Preoția sacramentală și provocările lumii moderne” la Mănăstirea Slatina

    • Lansarea cărții „Preoția sacramentală și provocările lumii moderne” la Mănăstirea Slatina
      Lansarea cărții „Preoția sacramentală și provocările lumii moderne” la Mănăstirea Slatina

      Lansarea cărții „Preoția sacramentală și provocările lumii moderne” la Mănăstirea Slatina

    • Lansarea cărții „Preoția sacramentală și provocările lumii moderne” la Mănăstirea Slatina
      Lansarea cărții „Preoția sacramentală și provocările lumii moderne” la Mănăstirea Slatina

      Lansarea cărții „Preoția sacramentală și provocările lumii moderne” la Mănăstirea Slatina

Prima ctitorie a voievodului Alexandru Lăpușneanu, Mănăstirea Slatina, a fost astăzi, 26 mai 2022, gazda evenimentului de lansare a volumului „Preoția sacramentală și provocările lumii moderne”, semnat de părintele Ioan Aparascăi, slujitor al locașului de cult.

La întâlnirea desfășurată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, au luat parte protos. Hrisostom Ciuciu, slujitor al Mănăstirii Putna și moderator al evenimentului, pr. Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatulul Fălticeni, stavrofora Filofteia Mirăuți, stareța Mănăstirii Slatina, dar și clerici și cadre didactice din localitate și împrejurimi.

Abordând subiecte precum „Preotul – apărător al valorilor spirituale, al libertății de exprimare și comunicare a păstoriților săi” și „Responsabilitatea preoțească și/în spiritualitatea ortodoxă”, lucrarea a fost prezentată de către protos. Hrisostom Ciuciu. „Cu finețe, părintele Ioan reușește să mute centrul de greutate pe aspectul esențial al societății, anume pe cel comunitar, ceea ce face ca lucrarea să capete, din acest moment, veșmântul atât de necesar, dar din păcate atât de trecut cu vederea – aspectul personal, familiaritatea. (…) Cuvântul lui este materializat într-un îndemn față de confrații lui preoți, și anume de a păstra obștea încredințată lor de către Păstorul cel Mare, Domnul nostru Iisus Hristos, nu teoretic, nici din afară, ci din interior. (…) Părintele Ioan are ceva de spus și vă îndemn să îl ascultați, să îl ascultăm: dacă vrei să îți aperi parohia, obștea, familia, trebuie să devii una cu ea. Doar devenind sufletul sufletului ei poți să o aperi cu adevărat, pentru că, de fapt, dușmanul cel mai mare care ne amenință astăzi familia noastră ortodoxă este moartea duhovnicească ce vine prin deznădejde. Preotul care își găsește loc în inima fiecărui credincios în parte este doar prin prezența sa un stâlp de apărare. Dar, mai ales, preotul trebuie să lupte cu el însuși să devină inima comunității.”

A urmat discursul părintelui Ioan Aparascăi, autorul volumului, absolvent al studiilor doctorale ale Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Sfinția sa a subliniat faptul că această carte este dedicată memoriei mentorului și părintelui său duhovnicesc, preotul Vasile Sandu, slujitor al Parohiei Găinești timp de peste 50 de ani.

Ca delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, pr. Adrian Dulgheriu a transmis gândul de binecuvântare și felicitare pentru cei care au organizat acest eveniment deosebit.

Volumul, care a văzut lumina tiparului în anul 2021, abordează teme de actualitate, informații atât de necesare, ziditoare de suflet pentru cititorul zilelor noastre. Autorul subliniază importanța misiunii preoțești în contemporaneitate, dar și rolul preotului în comunitatea pe care o păstorește. „În misiunea sa, preotul, oricât de râvnitor ar fi în schimbarea firii umane neștiutoare, s-a lovit de multe obstacole. Acțiunile misionare întâlnesc adeseori rezistenţă. (…) Preotul, prin lucrarea misionară la care este chemat, trebuie să fie pentru enoriașii săi asemenea unui far ce călăuzește corăbiile pe mări şi le aduce din valurile învolburate către mal. Trebuie să fie capabil de a-i însufleți şi apropia pe cei depărtați de biserică, iar pe cei apropiaţi trebuie să ştie să-i ţină aproape, în unitate, asemeni păstorului ce-şi ţine oile pe lângă el, având grijă ca niciuna să nu rătăcească departe de turmă. Asemenea unui doctor trebuie să simtă şi să recunoască boala sufletească a enoriaşilor şi cu pricepere şi blândețe să vindece pe cei bolnavi. (…)

Biserica este întemeiată de Iisus Hristos, dar este compusă din oameni şi condusă prin oameni, uniți în mărturisirea lui Iisus Hristos care este deasupra tuturor, capul Bisericii, capul trupului său mistic. Biserica este o instituție harică. A vedea însă opoziție între har şi funcţiune sacerdotală şi a recunoaște numai harul pentru a nega funcțiunea Bisericii, sau chiar a le nega pe amândouă, este totuna cu a nega Biserica însăşi în constituirea ei dumnezeiască, harică şi ierarhică, înzestrată de Sfinţii Apostoli cu organe în forma ei omenească. Ori Biserica a rămas legată în existenţă şi funcțiunea sa de constituția sa organică, ierarhică şi harică în acelaşi timp.”

Părintele Ioan Aparascăi, încadrat actualmente în postul de preot slujitor la Mănăstirea Slatina, Protopopiatul Fălticeni, s-a născut la data de 20 august 1971, în localitatea Găinești, județul Suceava, fiind cel de-al patrulea copil al lui Ion și al Florentinei.

După urmarea cursurilor primare și gimnaziale la școala din localitatea Găinești în perioada 1978-1986, a fost admis la Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni.

Între anii 2006-2012 a urmat cursurile de Licență și Master în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din cadrul Universității din Oradea.

În perioada 2015-2019 a urmat studii doctorale la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, absolvind în 2021 cu lucrarea „Traducerile patristice și rolul lor în spiritualitatea răsăriteană în Țara Moldovei”.

La 14 septembrie 2007 a fost hirotonit diacon pe seama Mănăstirii Râșca din Protopopiatul Fălticeni, iar trei ani mai târziu, în anul 2010, a fost hirotonit preot pe seama aceleiași mănăstiri.

În anii de slujire a redactat numeroase articole teologice, fiind colaborator al revistelor „Candela” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, „Orizonturi Teologice” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din  Oradea, „Teologia Pontica” a Universității  „Ovidius” din Constanța și „Teologie și Viață” a Arhiepiscopiei Iașilor, al Academiei de Teologie Ortodoxă din Chișinău, precum și al portalului „Doxologia” Iași. Pentru întreaga activitate a primit distincția de iconom stavrofor.

Sursa: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Citește despre: