Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” lansează un proiect Erasmus+ în parteneriat cu o instituție școlară din Italia

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” lansează un proiect Erasmus+ în parteneriat cu o instituție școlară din Italia

Lansarea Proiectului Erasmus+ „Innovation pédagogique et formation des compétences pour l'education humaniste”, coordonat de către Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec” (2024-2026) și dedicat inovării practicilor didactice și formării competențelor transversale, a avut loc marți, 12 noiembrie, în sala „Sfântul Ierarh Dosoftei” a Centrului eparhial de la Roman. 

La eveniment a luat parte Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a subliniat necesitatea înțelegerii umanismului și a componentelor sale educative pornind de la învățătura lăsată de Mântuitorul Iisus Hristos: „Astăzi ne aflăm în fața unei provocări, pe care cu siguranță cei prezenți o vor transforma în șansă, și anume preocuparea umanistă, care nu poate exista fără aspectul ei spiritual. O povestire din Franța, din perioada industrializării, ne spune că un duhovnic povățuia anumiți tineri aplecați spre umanism să privească mereu către Dumnezeu, chiar dacă El este nevăzut. Deși nu puteau să-l vadă cu ochii pământești, ei erau îndrumați să privească spre Dumnezeu ca spre un prieten al lor. Dintre aceștia, un tânăr a urmat sfaturile duhovnicului, iar Dumnezeu i-a vorbit spunându-i că dragostea către celălalt este cea care ne mântuiește. Astfel, prin prezența noastră astăzi, asistăm la o binecuvântare a acestei întâlniri și este important să reținem că voi, tinerii, trebuie să mențineți această fereastră deschisă a inimii și să puneți un filtru, ca să nu intre nimic dăunător în ceea ce vreți să deveniți voi, anume niște oameni întru context mai mare și multicultural”. 

În cadrul evenimentului, directorul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, pr. prof. dr. Ionuț Amărinii, a menționat importanța unei astfel de colaborări: ”Înaltpreasfinția Voastră, ați deschis un drum, o călătorie spre cunoaștere pe urmele căruia au pășit ulterior foarte mulți studenți teologi și și-au găsit desăvârșirea cunoștințelor lor în acest mod și anume acela de a studia pentru a atinge alte ceruri educaționale. Suntem, din 2014, în cadrul unui program european care vizează deschiderea de noi pârghii pentru educație. Marele merit al existenței acestui proiect este al colegei noastre, Elena Drăghiceanu, profesor de Limba Română din 1992 la Seminarul romașcan, care a conceput un proiect ce vizează dezvoltarea competențelor transdisciplinare. Unul dintre aceste prototipuri ale ethosului teologic este și acela al interdisciplinarității. Am fost provocat de această nevoie de a găsi căi spre cunoaștere, care să stârnească apetitul spre curiozitate, spre descoperirea unor modele de urmat”. 

De asemenea, în cadrul manifestării au fost susținute alocuțiuni din partea reprezentantului autorităților locale, doamna Cristina Panaite, director al Bibliotecii Municipale, din partea colectivului de profesori ai Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman, precum și din partea domnului Mihai Giosan, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț, care a menționat următoarele: „Acest spațiu, în care se desfășoară acest frumos eveniment, nu face altceva decât să ne împresoare cu valoarea sa, fiind un loc încărcat de spiritualitate, de lumină, de liniște și de această preocupare de studiu. Este frumos atunci când iubești să activezi aceste energii nebănuite, pe care le generează școala.  Îmi aduc aminte de un sonet, din care aș dori să citez:  ”E înălțător ca să îți alegi un țel și apoi, trecând prin foc, să ajungi la el”. Avem modele și valori. Iată, școala și biserica creează o educație prin valori și pentru valori”.

Doamna Elena Drăghiceanu, membru în echipa de management a proiectului amintit, a subliniat caracteristicile sale generale: „Liceul teologic „Episcop Melchisedec” va implementa un proiect european, în perioada octombrie 2024 – septembrie 2026, al cărui titlu este „Innovation pédagogique et formation des compétences pour l'education humaniste”. Acesta este primul dintr-o serie de proiecte pe care comisia de proiecte din liceu și-a propus să le inițieze, coordoneze și implementeze, cu obiectivul declarat de a crește calitatea ofertei școlare a liceului nostru, prin implementarea unor strategii educaționale inovatoare, care să schimbe radical mentalități, viziunea despre educație, asigurând un proces de înaltă calitate și adaptat noilor exigențe din Legea educației. Pentru comunitatea școlară a liceului nostru, această zi a devenit importantă întrucât marchează, nu doar lansarea unui proiect Erasmus+, cât mai ales marchează implicarea comunității noastre școlare în viața comunitară locală, zonală și regională, în încercarea de a contribui într-o formă reprezentativă la identificarea unor soluții pentru problemele educative din România. 

Domnul Lector Univ. Dr. Iulian Hrușcă, din partea Facultății de Litere, Departamentul Limbi Clasice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, a menționat importanța Umanismului, urmărind istoria conceptului din Antichitate, trecând prin modelul grecesc și cel roman, acestea fiind calea pentru transmiterea unor valori perene către contemporaneitate: „Filologii alexandrini au prelucrat tot tezaurul de cultură a Greciei de până atunci și toată cunoașterea de până atunci a trecut prin filtrul acestor învățați alexandrini. Le datorăm conturarea unui spirit umanist superior. În atenția lor au intrat și alte categorii invizibile până atunci, cum erau agricultorii, sportivii, diverse neamuri mai mici, femeile, sclavii, ceea ce indică o evoluție a umanității anticilor per ansamblu. Această predispoziție creată de oamenii elenistici a ajutat mai târziu și cultura latină în alcătuirea conceptului de humanitas pe care îl cunoaștem”. 

Invitată de seamă în cadrul lansării proiectului, doamna profesoară Leonarda Olivieri, din partea Instituto di istruzione superiore Leonardo, Giarre, Italia, a mulțumit organizatorilor și a adresat câteva cuvinte referitoare la importanța unui astfel de proiect. Din 2018, domnia sa a lucrat în cadrul a numeroase proiecte Erasmus+, majoritatea concentrându-se asupra problematicilor legate de bioetică, de învățare a limbilor străine sau asupra diverselor subiecte actuale. Colaborarea dintre cele două instituții școlare, cea românească și cea italiană, denotă importanța dezvoltării unei educații transversale și a unei dezvoltări durabile, care să vizeze atât elevii cât și profesorii.

Obiectivele proiectului și strategiile educaționale ce vor fi elaborate prin acest demers au fost subliniate de către doamna profesor Elena Drăghiceanu și doamna profesor Ioana Adăscăliței, coordonatorul proiectului: „Inovația este principiul fundamental al proiectului nostru, pentru a declanșa o reconvertire spre rolul și funcția educativă a profesorului în comunitatea școlară, în contextul noii legi a educației. Soluția și șansa acestui proiect de a fi aprobat a fost cea de a repune în discuție nucleul vital al oricărei instituții, adică misiunea și strategia educațională a liceului, o idee tabu, ce presupunea o perspectivă critică, dar și un idealism aplicat într-un context realist și sceptic, asumat de un grup restrâns de profesori din liceul nostru, dintr-un liceu din Italia, dar mai ales de Facultatea de Litere – Departamentul Limbi Clasice, partenerul nostru din proiect. Prin acțiunea convergentă a celor două domenii de educație, universitar și preuniversitar, am dorit să declanșăm în comunitatea locală, dar și la nivel național, coalizarea de energii creative și creatoare, care să ofere un chip mai luminos educației pe care o oferim în liceul nostru. 

Obiectivul acestui proiect este de a crea o platformă educațională, dedicată unei relații viabile și eficiente dintre universitar și preuniversitar, în vederea reconfigurării rolului și a ponderii educației umaniste în strategiile educaționale din România, prin atenționarea și a nivelului politic asupra necesității elaborării unor astfel de strategii”. 

Din partea colectivului profesoral al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec”, pr. Vlad Ghionoiu a subliniat importanța unui astfel de proiect pentru învățământul liceal, precum și oportunitățile de dezvoltare pe care acest program îl poate aduce elevilor romașcani. 

La finalul evenimentului au fost susținute de către elevii Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman o serie de momente artistice, în cadrul cărora au fost rostite poezii semnate de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim, dar și câteva piese muzicale în franceză, sub îndrumarea prof. Olimpiada Goga. (arhim. Nicolae Dănilă)

sursa: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Citește despre: