Liturghie arhierească la hramul Bisericii Vovidenia din Iaşi
De sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, numită în popor şi Vovidenia sau Ovidenia, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a ales să slujească Sfânta Liturghie în Parohia Vovidenia din Iaşi. Locaşul de cult a fost neîncăpător pentru credincioşii veniţi să participe la slujba arhierească şi să se închine la fragmentul din mantia Sfântului Ioan Maximovici, care se află în această biserică.
Hramul din acest an a fost unul istoric pentru Parohia Vovidenia din Iaşi, păstorită de părintele Daniel Isai, întrucât Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la slujbă, ce a debutat cu citirea rugăciunii arhiereşti de dezlegare, au fost date de tinerii din Asociaţia Tineretul Ortodox Român - filiala Iaşi. Printre preoţii slujitori s-au numărat protos. Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului Tineret şi misiune în universităţi din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Toma Gradinaciuc, protopopul Protoieriei Iaşi 1, pr. Alin-Cristian Preotu, inspector eparhial în cadrul Comitetului de sănătate şi securitate în muncă al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Mihai Mărgineanu, paroh la Biserica „Sf. Ap. Toma“ şi „Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina“ din Iaşi.
„Preasfânta Născătoare de Dumnezeu - împlinire desăvârşită a slujirii Mariei şi a Martei“
În cuvântul de învăţătură rostit după Sfânta Evanghelie, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat faptul că sufletul fiecărui om trebuie să fie deopotrivă fecioară şi mamă, după chipul Maicii Domnului: „Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pe care o cinstim în această zi, este cea care a fost aşezată de Biserică ca împlinire desăvârşită a slujirii Mariei şi a Martei, a slujirii celei din afară şi a slujirii celei dinlăuntru. Fiecare suflet omenesc este chemat să fie deopotrivă fecioară şi mamă după chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, căci precum aceasta l-a primit în sine pe Domnul Hristos şi apoi prin naştere L-a oferit lumii, aşijderea sufletul uman este chemat să-L primească în sine pe Domnul Hristos şi apoi, prin vieţuire aleasă, prin rugăciune adâncă şi prin îndrăzneală sfântă întru mărturisirea lui Hristos, să-l nască şi inima aproapelui“.
După împărtăşirea credincioşilor cu Sfintele Taine şi după otpustul Liturghiei, părintele protopop Toma Gradinaciuc a vorbit despre importanţa sărbătoririi hramului bisericii: „La o zi de hram trebuie să acordăm atenţie în mod deosebit bisericii, pentru că, dacă de-a lungul anului venim şi ne rugăm pentru nevoile noastre, la hram trebuie să venim să cinstim pe sfinţii ocrotitori ai locaşului de cult, care mijlocesc tot timpul în faţa Mântuitorului Iisus Hristos pentru noi“. De asemenea, pr. paroh Daniel Isai a rostit un scurt cuvânt: „În această zi de hram am fost încărcaţi de bucurie, de emoţie şi de nădejdea că micuţa noastră comunitate se întăreşte şi face paşi, atât prin centrul social al parohiei, cât şi prin proiectul de consolidare al bisericii, care aşteaptă, cu ajutorul Maicii Domnului, să-şi primească podoabă frumoasă şi haină de sărbătoare. Despre Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, ocrotitoarea noastră, ce putem spune mai mult decât faptul că ea este chivot sfinţit şi icoana vie a Bisericii, către care alergăm deopotrivă, ierarhi, preoţi şi credincioşi“.
Locaşul de cult datează din secolul al XVII-lea
Aflată lângă Mănăstirea Golia, biserica Parohiei Vovidenia face parte din patrimoniul istoric şi arhitectural al judeţului Iaşi, locaşul de cult fiind construit, se pare, în secolul al XVII-lea, după cum deducem din cea mai veche însemnare care se găseşte pe o icoană şi care indică anul 1645. Este o biserică orăşenească fortificată, uşor de asociat cu arhitectura epocii lui Vasile Lupu.
În anul 1995, Biserica Vovidenia a fost oferită spre folosinţă Asociaţiei Studenţilor Greci din Iaşi, deoarece în capitala Moldovei erau la acea vreme foarte mulţi studenţi de naţionalitate elenă. Locaşul de cult a fost deservit în decursul timpului de mai mulţi părinţi slujitori ai Catedralei Mitropolitane care cunoşteau limba greacă. Asociaţia Studenţilor Greci a renovat biserica în anul 1995, iar din anul 2003 biserica a intrat în custodia Comunităţii Elene din Iaşi. În anul 2006, deoarece numărul studenţilor greci din Iaşi scăzuse simţitor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a decis ca această biserică să ţină de Catedrala Mitropolitană şi să fie paraclisul acesteia, părintele Daniel Isai, angajat al Centrului eparhial Iaşi, fiind numit preot slujitor. Din acel an, slujbele religioase au fost săvârşite în limba română, cu excepţia Zilei Naţionale a Greciei - 25 Martie, când se săvârşeau slujbe de pomenire a eroilor în limba greacă, în prezenţa studenţilor greci şi a membrilor Comunităţii Elene din Iaşi. De la 1 ianuarie 2010, sfântul locaş a devenit biserică parohială, preot paroh fiind părintele Daniel Isai. La finele anului 2009, mai precis în luna octombrie, în curtea locaşului de închinăciune a început construcţia Centrului de zi pentru persoane vârstnice „Vovidenia“, finalizat în 2011. Imobilul are parter şi două etaje, pe o suprafaţă totală de 900 de metri pătraţi.