Liturghie arhierească la Mănăstirea Cămârzani

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Liturghie arhierească la Mănăstirea Cămârzani

Duminica trecută, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cămârzani. Alături de credincioşii din comună, veniţi în număr mare, la slujba arhierească au fost prezenţi şi închinători din alte judeţe ale ţării, pentru care Mănăstirea Cămârzani e loc de suflet.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica mare a aşezământului monahal, răspunsurile liturgice fiind date de corul măicuţelor.

„Nu orice boală este urmare a păcatelor, însă orice păcat are ca urmare îmbolnăvirea uneori şi a trupului, nu numai a sufletului. Vindecarea dată celor suferinzi de la scăldătoarea Vitezda era datorită nu acelei ape, ci datorită puterii lui Dumnezeu, care se împărtăşea prin mijlocirea apei", a spus ierarhul în cuvântul de învăţătură.

Mănăstirea Cămârzani este situată în comuna Vadu Moldovei, la 7 km distanţă de Fălticeni. Prezenţa sa istorică începe în 1863, când boierul Morţun ridică o biserică de mir în conacul său, cu hramul „Sf. M. Mucenic Gheorghe", hramul istoric al mănăstirii. Vremurile tulburi o transformă în schit şi abia în anul 1992 Preasfinţitul Părinte Gherasim Putneanul redeschide fostul schit ca mănăstire de maici. În 2000, tot sub directa lui îndrumare, începe construcţia bisericii noi, din cărămidă, urmând canoanele stilului tradiţional moldovenesc, şi care va primi drept zi de prăznuire sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului. Ca arhitectură, aşezământul monahal este impresionant, cuprinzând biserica mare, clopotniţa, lumânărarul, două paraclise, stăreţia, corpul de chilii, casa pentru pelerini, muzeul şi o serie de ateliere în care măicuţele îmbină rugăciunea cu munca.

Sfinţirea bisericii din Dorna-Candrenilor

În Duminica Sfintelor Mironosiţe, IPS Părinte Arhiepiscop Pimen a oficiat slujba de sfinţire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului" din Parohia Dorna-Candreni.

La eveniment au participat oficialităţi locale, alături de primarul Dănuţ Candrea, precum şi numeroşi credincioşi, care s-au bucurat să petreacă ziua de sărbătoare alături de ierarhul lor.

Slujba de târnosire a fost succedată de săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti pe o scenă amenajată special în curtea bisericii, ce a fost împodobită cu flori, cetină şi covoare bucovinene. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul local de tineret „Ecclesia". La final, a fost oficiată de soborul slujitor o slujbă de pomenire în memoria celor 45 de preoţi care au slujit la altarul bisericii din Candreni.

După datină, toţi credincioşii prezenţi au trecut prin Sfântul Altar pentru închinare şi binecuvântare, primind apoi, din partea Comitetului parohial, un pachet cu hrană din cele 600 pregătite în acest scop.

Biserica din Dorna-Candreni este aşezată chiar la intrarea în comună şi este închinată sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. A fost construită în anul 1858 din lemn, pe temelie de piatră, conform stilului moldovenesc. Trecerea timpului a impus reînnoiri ample atât la exteriorul, cât şi în interiorul locaşului de cult: schimbarea pardoselii, îmbrăcarea bisericii în praf de piatră, refacerea centurii de pictură exterioară, precum şi multe altele. Toate aceste lucrări de amploare, ce s-au derulat la iniţiativa preotului paroh Doroftiese Gabriel-Gheorghiţă, au necesitat o perioadă îndelungată de timp.

Citește despre: