Liturghie arhierească la Zilele Belteemului Ştefanian
Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Episcopiei Europei de Nord, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat sâmbătă, 2 iulie 2022, Sfânta Liturghie la Biserica Borzeşti din Oneşti, judeţul Bacău.
Slujba a fost săvârşită cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cu prilejul hramului locaşului de închinăciune, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor Betleemului Ştefanian.
„Sfântul Voievod Ştefan a purtat o rană în sufletul său pentru că nu a reuşit să vadă ţara lui întreagă. El a ctitorit biserici şi în celelalte zone ale ţării locuite de români. Sfântul Ştefan s-a rugat şi cu mai multă osârdie atunci când a intrat în Împărăţia Cerurilor, ca poporul său să fie adunat într-o singură ţară mare. Urmaşul său, Mihai Viteazul, a reuşit - iar în cele din urmă s-a împlinit dorinţa Voievodului în 1918, când s-a făcut unirea cea mare”, a remarcat în cuvântul adresat Episcopul Ortodox Român al Episcopiei Europei de Nord.
Biserica Borzești, închinată Adormirii Maicii Domnului, este una dintre cele mai frumoase ctitorii ale Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Din pisania originală, înscrisă în piatră frontispiciul intrării, aflăm că marele voievod a zidit acest lăcaș împreună cu iubitul său fiu Alexandru, „întru rugă sieși și întru pomenirea răposaților moși și strămoși”. Piatra de temelie a bisericii s-a pus la 9 iulie 1493, iar zidirea s-a terminat la 12 octombrie 1494. Cea mai importantă intervenție a avut loc în secolul al XVIII-lea, când i s-a adăugat un zid-catapeteasmă, care va fi pictat (biserica nu a fost niciodată pictată). Reparații parțiale s-au întreprins între anii 1904-1905, apoi în 1924, 1938-1940, precum și în anul 1952, când biserica a fost redată cultului pentru comunitatea ortodoxă formată în jurul ei. La cutremurul din 4 martie 1977 biserica a suferit avarii însemnate, ceea ce a impus efectuarea unor ample lucrări de consolidare, executate în mai multe etape, până în anul 1992, când biserica a împlinit 500 de ani de la fondare, iar ctitorul ei a fost trecut de Biserica Ortodoxă Română în rândul sfinților.