Liturghie arhierească în Parohia Cănţălăreşti

În Duminica a IV-a după Rusalii (n.r. duminică, 5 iulie 2020), Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Cănţălăreşti, comuna Ştefan cel Mare, Protopopiatul Vaslui, judeţul Vaslui.

Din soborul slujitorilor au mai făcut parte părintele Eduard - Nicușor Irimiea, consilier pe Sectorul administrativ – bisericesc al Episcopiei Huşilor, părintele Vladimir Beregoi, consilier pe Sectorul economic și social – misionar al Eparhiei Huşilor, şi părintele Adrian Chirvasă, protopop de Vaslui. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium amenajat în apropierea statuii Sfântului Voievod Ştefan cel Mare din localitate, după cum menţionează site-ul Episcopiei Huşilor. În cuvântul de învăţătură, Părintele Episcop Ignatie a descris profilul spiritual al sutaşului roman din pasajul evanghelic, prezentând caracteristicile ce îl recomandau ca un lider autentic. Ierarhul Huşilor a vorbit apoi despre impactul şi despre energia pe care le au cuvintele pe care le rostim, în viaţa celorlalţi: „Un cuvânt negativ, cu conotaţii care nu ţin de sfera binelui, distruge. Cât de mult ne rănesc cuvintele care au o încărcătură negativă! Parcă dinamitează sufletul unui om! Avem, în vorbirea colocvială, când cineva ne spune un cuvânt care ne răneşte, expresia: «mai bine mi-ai da o palmă decât să îmi spui acest cuvânt». Un cuvânt cu energie negativă doare, are un impact nu numai emoţional, ci existenţial, mai puternic decât o lovitură fizică. Un cuvânt urât, vulgar, ne poate zdrobi sufleteşte, şi foarte greu ne revenim din punct de vedere spiritual. Un cuvânt pozitiv, cu o energie frumoasă, ne învie, chiar dacă suntem morţi sufleteşte. Mai ales în situaţii delicate, de cumpănă, un cuvânt, o simplă mângâiere, care să exprime compasiunea, înseamnă foarte mult. Este foarte important să fim atenţi la cuvintele pe care le folosim. Trăim o inflaţie a cuvântului. Rănim foarte uşor, la nivel personal, când nu mai avem argumente”.

Manifestări dedicate Sfântului Voievod Ştefan cel Mare

După Sfânta Liturghie, în cadrul manifestărilor dedicate cinstirii Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, cu prilejul împlinirii a 516 ani de la trecerea sa în veşnicie, Corul „Dignus est” al preoţilor din Episcopia Huşilor a interpretat mai multe piese cu caracter patriotic şi naţional. De asemenea, actorii de la Teatrul „Victor Ion Popa” din Bârlad au ţinut o scenetă în memoria Slăvitului Voievod. Părintele Episcop Ignatie a afirmat, în cuvântul său, că adevărata cinstire a voievozilor creştini se face prin rugăciune şi prin refleţie asupra modului în care şi-au înveşnicit faptele: „Adevărata cinstire a voievozilor creştini este prin rugăciune, prin reflecţie asupra vieţii şi a faptelor minunate pe care ei le-au săvârşit. Cronicarul Grigorie Ureche spunea despre Sfântul Voievod Ştefan cel Mare că, încă după moartea lui, era considerat, de către popor, ca sfânt «sveti». A pătruns în conştiinţa poporului ca sfânt. Pe sfinţi nu îi comemorăm sau omagiem. Pe sfinţi îi cinstim. În primul rând, prin rugăciune”. A urmat depunerea coroanelor de flori la statuia Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.

 

 

Citește alte articole despre: slujire, Sfântul Ștefan, slujitori, oameni, manifestare, ierarh

De la același autor

Ultimele din categorie