Liturghie cu doi arhierei, în localitatea natală a IPS Arhiepiscop Teodosie

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Liturghie cu doi arhierei, în localitatea natală a IPS Arhiepiscop Teodosie

Duminica a XXXIV-a după Rusalii, numită „a întoarcerii fiului risipitor“, a fost una deosebită pentru credincioşii din Parohia Gheorghiţeni, comuna Dorna Arini, judeţul Suceava, Sfânta Liturghie fiind oficiată de doi ierarhi, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, primul fiind fiu al satului Gheorghiţeni. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Armonia“ al Arhiepiscopiei Tomisului.

Duminica trecută, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, s-au aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Gheorghiţeni, comuna Dorna Arini, judeţul Suceava, unde preot paroh este Valentin Ştefănel. Cei doi ierarhi, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, au săvârşit Sfânta Liturghie în incinta bisericii cu hramul Înălţarea Domnului, după care au ţinut câte un cuvânt de învăţătură. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Armonia“ al Arhiepiscopiei Tomisului, iar sfântul locaş s-a dovedit aproape neîncăpător pentru toţi închinătorii veniţi să se împărtăşească din bucuria Sfintei Liturghii arhiereşti.

„Dumneavoastră, credincioşii din Gheorghiţeni, aveţi această dragoste faţă de Dumnezeu, faţă de casa lui Dumnezeu, şi, deopotrivă, faţă de cei săraci. Această comunitate este una dintre cele mai mici parohii; totdeauna exista îngrijorare la Centru eparhial dacă preotul slujitor din acest loc va avea cu ce trăi. Însă, prin rugăciunea, munca şi jertfa dumneavoastră, preotul de aici a avut cele necesare, mulţumind lui Dumnezeu. În acest sătuc, prin grija părintească a Înaltpreasfinţitului Teodosie, fiu al acestei comunităţi şi al acestei biserici, a fost ridicat atât un aşezământ monahal, cât şi un aşezământ pentru dobândirea însănătoşirii“, a spus IPS Arhiepiscop Pimen, în cuvântul de învăţătură.

De asemenea, IPS Arhiepiscop Teodosie a adresat un cuvânt în care a făcut referire la activitatea desfăşurată de IPS Părinte Pimen în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor: „Înaltpreasfinţite Părinte Pimen, tot timpul Îi mulţumesc lui Dumnezeu că v-a rânduit să fiţi păstor în Bucovina şi să învăţaţi ce înseamnă dragostea şi mulţumirea. Cred că această mulţumire a lui Dumnezeu, înfăţişată în această zi prin Evanghelia Sfântului Luca cu pilda fiului risipitor, în care bunătatea, mila şi iertarea, care alcătuiesc dragostea lui Dumnezeu, au fost puse atât de mult în lumină, se reliefează şi în activitatea Înaltpreasfinţiei Voastre: sorbiţi din această bunătate a lui Dumnezeu şi vă îmbrăcaţi cu această bunătate pe care o împărtăşiţi apoi tuturor păstoriţilor“.

La momentul cuvenit al slujbei, a fost oficiată o hirotonie întru diacon şi o hirotonie întru preot, iar la finalul serviciului religios s-a slujit o panahidă în memoria a trei preoţi slujitori la altarul din Gheorghiţeni. Toţi închinătorii au luat parte la final şi la o agapă creştină, pregătită de Comitetul parohial.

 

Scurt istoric

Biserica „Înălţarea Domnului“ este situată în mijlocul satului Gheorghiţeni, fiind singura biserică de mir din localitate. Conform tradiţiei satului, parohia păstrează ca hram şi sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, zi în care comunitatea îi pomeneşte pe toţi cei adormiţi în Domnul. Referitor la istoricul bisericii, amintim că clădirea propriu-zisă a sfântului locaş este un dar primit din partea parohiei de la Gura-Sadovei, în anul 1911. Biserica din lemn înlocuia astfel o capelă mică şi deloc încăpătoare în care se săvârşea Sfânta Liturghie. Prin lucrările de refacere, biserica a fost pictată în interior, îmbrăcată în lambriu de stejar şi acoperită cu tablă rezistenta, păstrându-şi însă forma de cruce şi stilul arhitectonic moldovenesc. Aşezământul este completat cu o clopotniţă, lumânărar, prăznicar şi clădire pentru utilităţi. Dintre valorile de patrimoniu aflate în biserică, pot fi remarcate icoana Maicii Domnului şi catapeteasma iniţială, păstrate foarte bine, în pofida vechimii lor.

Citește despre: