Liturghii arhiereşti de Bobotează la Roman şi la Huşi
În ziua Praznicului Botezului Domnului, luni, 6 ianuarie 2020, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie şi slujba Aghesmei Mari la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. De Bobotează, PS Părinte Episcop Ignatie a slujit la Catedrala Episcopală din Huşi.
La Catedrala Arhiepiscopală din Roman a fost săvârșită luni, 5 ianuarie, Sfânta Liturghie și Sfințirea cea Mare a Apei de către Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi arhimandritul Pimen Costea, vicar administrativ al Eparhiei Romanului şi Bacăului. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a explicat semnificația Botezului Domnului în apele Iordanului: „Botezul este prefigurarea pogorârii lui Hristos în apele negre ale morții, pentru a lua asupra Lui păcatele și suferințele noastre. Boboteaza devine momentul în care cerul și pământul se întâlnesc. Există însă un contrast ușor de sesizat între apele terestre ale Iordanului și apele cerești. Apele Iordanului sunt încărcate de toate păcatele și suferințele fiecăruia dintre noi. Toate acestea sunt concentrate în apa Iordanului, când Iisus coboară în ea. Așa El ia asupra Lui toată murdăria, suferința și păcatele omenirii”. Potrivit site-ului Eparhiei Romanului şi Bacăului, după oficierea Sfintei Liturghii a urmat slujba Aghesmei Mari care a fost oficiată de către IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim în jurul unei cruci de gheață.
„Botezul Domnului Hristos este o rezidire a omului”
În ziua sărbătoririi Botezului Domnului, luni, 6 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Huşi. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi părintele Vladimir Beregoi, consilier pe Sectorul economic şi social-misionar al Eparhiei Huşilor. În cuvântul de învăţătură, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre descoperirea Preasfintei Treimi la Iordan, în momentul Botezului Domnului: „Pericopa evanghelică comprimă, în câteva cuvinte, o taină atât de măreaţă, taina descoperirii Preasfintei Treimi oamenilor. Întotdeauna, în această zi de sărbătoare împărătească, ne gândim cum Dumnezeu a rânduit ca în momentul Botezului lui Iisus să ni se descopere, pentru prima dată, în chip atât de deplin şi, în acelaşi timp, atât de tainic, modul de vieţuire a lui Dumnezeu, Cel în Treime lăudat. Această descoperire s-a făcut atunci când a fost botezat Iisus în Iordan pentru ca să ne încredinţeze, pe fiecare dintre noi, că la propriul botez toţi L-am primit pe Dumnezeu-Treimea în viaţa noastră. Sufletul nostru a devenit ca un cer deschis în care a coborât Dumnezeu Treimea. Botezul Domnului Hristos, ne spun Părinţii Bisericii, este o rezidire a omului”. Preasfinţia Sa a explicat apoi succesiunea actelor care au constituit momentul Botezului Domnului şi semnificaţia acestora şi a amintit că la Taina Sfântului Botez cerurile sunt deschise pentru cel nou botezat. După Sfânta Liturghie, Părintele Episcop Ignatie a oficiat Slujba Aghesmei Mari, pe esplanada din Curtea Catedralei Episcopale din Huşi, binecuvântând cu apă sfinţită pe fiecare dintre cei prezenţi.