Liturghii arhierești în două eparhii ale Moldovei

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Liturghii arhierești în două eparhii ale Moldovei

    • Liturghii arhierești în două eparhii ale Moldovei
      Liturghii arhierești în două eparhii ale Moldovei

      Liturghii arhierești în două eparhii ale Moldovei

    • Liturghii arhierești în două eparhii ale Moldovei
      Liturghii arhierești în două eparhii ale Moldovei

      Liturghii arhierești în două eparhii ale Moldovei

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat duminică, 5 ianuarie 2020, Sfânta Liturghie la Metocul chiriarhal „Acoperământul Maicii Domnului” - Valea Budului din judeţul Bacău. În aceeaşi zi, PS Părinte Ignatie a slujit la Mănăstirea Fâstâci din judeţul Vaslui.

 

În Duminica dinaintea Botezului Domnului (n.r. duminică, 5 ianuarie 2020), Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” a metocului chiriarhal Valea Budului din judeţul Bacău. Alături de Înaltpreasfinţia Sa a slujit şi părintele Costică Busuioc, protopop de Bacău, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, s-a săvârşit slujba Aghesmei Mari, aşa cum este rânduiala tipiconală în ajunul Botezului Bomnului. În cuvântul adresat celor prezenți, IPS Părinte Ioachim a explicat semnificația Botezului Mântuitorului Iisus Hristos în apele Iordanului: „Iisus se afundă în apele Iordanului, iar când mâna Botezătorului Îi atinge creștetul, cerurile se deschid și se face auzită vocea Tatălui. Sfântul Duh coboară făcându-se vizibil în chipul unui porumbel alb. Așadar, între Iisus Hristos și Dumnezeu nu există nici distanță, nici bariere: Mântuitorul este om deplin și Dumnezeu deplin”. Cei prezenţi au fost stropiţi la final de către Ierarh cu apa sfinţită.

Slujire arhierească la Mănăstirea Fâstâci

În ajunul Botezului Domnului, duminică, 5 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Fâstâci din Vaslui. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi părintele Vladimir Beregoi, consilier al Sectorului economic și social-misionar al Eparhiei Huşilor. Potrivit site-ului Episcopiei Huşilor, în omilia rostită, Părintele Episcop Ignatie a făcut referire la locaţia aparent neobişnuită în care predica Sfântul Ioan Botezătorul: „Pericopa evanghelică ne vorbeşte despre profilul duhovnicesc al unuia dintre cei mai austeri, exigenţi şi fermi proroci ai lui Dumnezeu, Sfântul Ioan Botezătorul. El propovăduia pocăinţa în pustie şi pe malul Iordanului. De ce Sfântul Ioan Botezătorul propovăduia în pustie? Cui propovăduia? Pustia este simbolul sărăciei, al lipsei de oameni, al austerităţii, a tot ceea ce presupune starea de decuplare de ceea ce ţine de rumoarea lumii. Sfântul Ioan Botezătorul, prin misiunea sa, prin viaţa sa austeră şi profund legată de Hristos, atrăgea mulţimile în pustie. Veneau să îi asculte cuvântul care îi îndemna la pocăinţă, la schimbarea radicală a vieţii, în sensul de a renunţa la tot ceea ce ţine de păcat şi de a urma calea poruncilor lui Dumnezeu. Sfântul Ioan Botezătorul reuşea să transforme pustia într-o cetate prin puterea cuvântului său, pentru că în spatele acestui cuvânt era o viaţă profundă, duhovnicească, plină de asceză. Sfântul Ioan Botezătorul a transformat pustia într-o cetate în care se binecuvânta şi se lăuda cuvântul lui Dumnezeu şi oamenii se schimbau. El nu făcea altceva decât să înţeleagă pustia aşa cum era ea înţeleasă din punct de vedere biblic, ca loc al arătării lui Dumnezeu, ca loc al întâlnirii cu Dumnezeu. (...) Să transformăm, prin pocăinţă, prin renunţare la păcate şi prin smerenie, pustiul inimii într-o cetate frumoasă în care să locuiască Dumnezeu”. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa l-a hirotesit întru protosinghel pe ieromonahul Iustin Asaftei, duhovnicul Mănăstirii Fâstâci, în semn de preţuire pentru activitatea desfăşurată.

Citește despre: