Liturghii arhiereşti în protopopiatele Huşi şi Vaslui

28 Octombrie 2020 19:00 Constantin Ciofu Episcopia Huşilor

În ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, luni, 26 octombrie 2020, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Sfânta Liturghie în filia Satu Nou a Parohiei Crețeștii de Sus, Protopopiatul Huși, judeţul Vaslui, cu prilejul hramului bisericii acestei comunităţi.

Din soborul slujitorilor au mai făcut parte părintele Vladimir Beregoi, consilier pe Sectorul economic și social – misionar al Episcopiei Huşilor, părintele Marius Cătălin Antohi, protopop de Huşi, şi părintele paroh Radu Șopu. În cuvântul de învățătură, Ierarhul Hușilor a vorbit despre modul în care erau persecutați creștinii în primele secole și cum sunt în prezent: „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și-a dat viața pentru Hristos. El a mărturisit adevărul că nimic din lumea aceasta nu poate fi mai important decât a-L avea pe Hristos în adâncul inimii noastre. Sfântul Dimitrie a fost un militar de carieră, un om foarte pregătit, cu o credință puternică, pe care a moștenit-o din familia sa înstărită. Nu se sfia în niciun fel să le vorbească contemporanilor săi despre credința în Hristos Cel răstignit și înviat. În acele vremuri, credința creștină era împărtășită de foarte puțini oameni. Creștinii erau minoritari. Imperiul era format, în majoritate, din păgâni - inclusiv împăratul era păgân - care erau ostili credinței creștine. Nu era simplu, în acele vremuri, să mărturisești că ești creștin. A fi creștin atunci era echivalent cu a te pregăti pentru moarte, cu a te pregăti să fii închis, prigonit, schingiuit, ca într-un final să ți se ia viața. La noi, prigoana este de natură verbală și psihică. Este foarte prezentă în mediul virtual”.

Sfântul Cuvios Dimitrie a împlinit cuvântul lui Hristos”

De Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, marţi, 27 octombrie 2020, Preasfințitul Părinte Ignatie, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Ștefan cel Mare, Protopopiatul Vaslui, judeţul Vaslui. Din soborul slujitorilor a mai făcut parte și părintele Adrian Chirvasă, protopop al Protopopiatului Vaslui. Potrivit site-ului Eparhiei Huşilor, în cuvântul de învățătură, Preasfinţia Sa a explicat cuvintele Mântuitorului adresate Apostolilor în momentul trimiterii lor în misiunea de propovăduire a Evangheliei. Părintele Episcop Ignatie a vorbit apoi despre îndemnul adresat de Hristos Apostolilor, de a fi „înțelepți ca șerpii și nevinovați ca porumbeii”. Preasfinția Sa a vorbit despre modul în care Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a întrupat în viața sa cuvintele Mântuitorului. Totodată, Ierarhul Hușilor, pornind de la exemplul vieții Sfântului Cuvios Dimitrie, a atras atenția asupra grijii pe care trebuie să o manifestăm față de mediul înconjurător: „Sfântul Cuvios Dimitrie a împlinit cuvântul lui Hristos. A fost vigilent cu propria sa viață și integru din punct de vedere moral. Nu a lăsat să se strecoare păcatul, cel care ne poate dezumaniza. A avut un suflet așa de bun, de gingaș și de delicat, încât atunci când a călcat pe un cuib de păsărele, pentru neglijența avută, s-a pedepsit singur, și trei ani a umblat desculț pentru a-și răscumpăra păcatul. Avea responsabilitate și pentru păcatele făcute din neatenție. A avut foarte multă gingășie și delicatețe pentru mediul înconjurător”.

Citește alte articole despre: slujbă, slujire, credinţa, credincioși, Sfântul Dimitrie, enoriaşi

De la același autor

Ultimele din categorie