Lucrările de restaurare exterioară și interioară la Catedrala Episcopală din Giula continuă
După ce s-au finalizat lucrările de restaurare ale turlei și sunt în curs de a se termina cele de reparație exterioară și zugrăvire integrală a pereților din partea de miazănoapte a locașului de cult, urmează să fie inițiate în viitorul foarte apropiat lucrările de la partea de miazăzi, iar de câteva zile a început deja și restaurarea propriu-zisă a interiorului Catedralei.
La Catedrala Episcopală din Giula, aflată într-un amplu proces de restaurare, au început de curând și lucrările de renovare de la partea interioară a acesteia.
După ce s-au finalizat lucrările de restaurare ale turlei și sunt în curs de a se termina cele de reparație exterioară și zugrăvire integrală a pereților din partea de miazănoapte a locașului de cult, urmează să fie inițiate în viitorul foarte apropiat lucrările de la partea de miazăzi, iar de câteva zile a început deja și restaurarea propriu-zisă a interiorului Catedralei.
În acest sens, au fost montate schelele necesare, iar lucrările de restaurare ale pereților interiori, care cuprind și mai multe fresce executate în anul 1928 pe tavanul bisericii de către pictorul Bela Predmerszky din Budapesta, vor fi executate de firma de restaurări Ment Artis Kft. din Budapesta, condusă de Domnul Seres András, șef de echipă fiind doamna Verebes Dóra. Lucrările efectuate de această firmă la diferite obiective de referință din Budapesta oferă garanția unor lucrări de foarte bună calitate și la interiorul principalului locaș de cult al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
În paralel, au început și lucrările de amenajare de la fundația viitorului altar de vară de lemn, în stil maramureșean, care va fi construit în parcul de lângă Catedrala Episcopală, împreună cu două porți masive de lemn și fier forjat care vor delimita zona propriu-zisă a parcului.
Pe 15 noiembrie 2013, după ce anterior fusese trimis la sediul din Bichișceaba (Békéscsaba) al instituției județene responsabile cu implementarea și controlul Proiectelor Europene din această zonă a Ungariei (instituție numită „VÁTI Nonprofit Kft.”, adică „Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.”, sau în limba română „SRL Nonprofit pentru Dezvoltarea Regională și Urbanistică Ungară”) dosarul cu actele justificative pentru această etapă de lucrări efectuate, la Catedrală și Reședința Eparhială din Giula a avut loc o vizită de verificare a actelor trimise și respectiv a tuturor lucrărilor care au fost executate.
Din partea VÁTI Nonprofit Kft., ca organe de control, au fost prezente doamnele Szabóné Bruder Erika și Pettner Adrienn, iar echipa din partea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, care a participat la această întâlnire de lucru, a fost formată din Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei și managerul de Proiect European, Doamna Maria Bordaș, contabilul Episcopiei, domnul Szőllősi Béla, controlorul tehnic de calitate al lucrărilor care se desfășoară la Catedrala din Giula și doamna Péntek Katalin, specialist în întocmirea Proiectului.
În urma verificărilor efectuate, atât la dosarul de acte justificative, cât și la lucrările de execuție și la programele desfășurate, s-a stabilit că toate aceste demersuri au fost efectuate în mod corect și complet, întocmindu-se în acest sens procesul verbal necesar.
Catedrala Episcopală din Giula a fost construită între anii 1802-1824, iar turla bisericii a fost adăugată ulterior și terminată în 1854, astfel încât acest edificiu este pe de o parte locașul central de cult al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, care avea mare nevoie de ample lucrări de restaurare, dar în același timp ea este declarată monument istoric și este vizitată anual de foarte mulți turiști.
Lucrările de reparație care se efectuează acum la Catedrala Episcopală din Giula s-au înscris în mod firesc în programul european transfrontalier pentru dezvoltarea turismului religios în zona județelor Bichiș (Békés), din Ungaria și Arad, din România, înaintat în comun de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, Arhiepiscopia Aradului și Fundația Publică pentru Dezvoltarea Localității Otlaca Pustă. Lucrările și programele desfășurate în cadrul acestui Proiect European transfrontalier se vor încheia până la data de 31 martie 2014, potrivit termenelor stabilite în contract.
(Sursa: ortodoxia.hu)