Cruce sau sabie pentru creştinii din Raqqa

24 Aprilie 2014 16:47 Nicolae Pintilie Religia în lume

Niciun creştin din Raqqa nu are voie să poarte în public simbolurile religioase, iar femeile, chiar dacă nu sunt musulmane, pe stradă vor purta vălul islamic şi haine largi. În plus, nu e voie să se facă petreceri publice pentru nunţi sau botezuri, sunt interzise procesiunile funerare, iar crucile de pe biserici trebuie coborâte.

Postul de televiziune arab Al Jazeera a primit pe adresa redacţiei un material video din partea statului Irakului şi Levantului – o formaţiune ilegală care a ocupat mai multe localităţi din nord-estul Siriei.

Oficialul levantin, în persoana clericului şiit Ayatollah Kazim al-Haeri, în doar câteva minute filmate, a anunţat programul constituţiei nou înfiinţatului stat. Pe lângă legea islamică Sharia, clericul musulman a abordat şi situaţia creştinilor din oraşele deţinute de către formaţiunea rebelă. A spus despre aceştia că trebuie să plătească „dhimmis” – taxă pe credinţă. Refuzul plătirii taxei, destul de costisitoare, mai ales pentru situaţia tragică a creştinilor din Siria, duce la „moarte prin decapitare cu sabia islamică” - aşa cum a menţionat clericul levantin.

În această situaţie se află comunitatea creştină din oraşul Raqqa, oraş ocupat de către rebeli încă din luna martie a anului 2011. Dhimmis-ul a fost stabilit la valoarea unei jumătăţi de uncie de aur curat pentru fiecare persoană, de două ori pe an, în schimbul siguranţei lor.

S-a specificat, de asemenea, că niciun creştin din Raqqa nu are voie să poarte în public simbolurile religioase, iar femeile, chiar dacă nu sunt musulmane, pe stradă vor purta vălul islamic şi haine largi. În plus, nu e voie să se facă petreceri publice pentru nunţi sau botezuri, sunt interzise procesiunile funerare, iar crucile de pe biserici trebuie coborâte – lăcaşurile de cult neavând voie să afişeze niciun simbol religios.

De la același autor

Ultimele din categorie