Maestrul Matei Vișniec, invitatul special al Conferinței „Perspective internaționale ale culturii naționale”

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Maestrul Matei Vișniec, invitatul special al Conferinței „Perspective internaționale ale culturii naționale”

    • La Suceava, a avut loc Conferința „Perspective internaționale ale culturii naționale”
      Conferința „Perspective internaționale ale culturii naționale” la Suceava / Foto: arhiepiscopiasucevei.ro

      Conferința „Perspective internaționale ale culturii naționale” la Suceava / Foto: arhiepiscopiasucevei.ro

Luni, 15 ianuarie 2024, a avut loc conferința „Perspective internaționale ale culturii naționale” organizată de către Centrul Eparhial Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Invitatul special al serii a fost maestrul Matei Vișniec, scriitor – poet, dramaturg, romancier, jurnalist.

Între instituțiile partenere ale manifestării s-au mai numărat și Institutul Cultural Român, Centrul de Cultură și Tradiție Italo-Românească Torino, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava și Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava.

În cadrul întâlnirii cultural-artistice au fost evocate, între altele, personalitatea poetului național al românilor – Mihai Eminescu – ca unul care s-a remarcat în perioada modernă a istoriei noastre prin valorificarea trecutului poporului nostru. Moderator a fost prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie, de la Inspectoratul Școlar Județean Suceava și lect. univ. dr. Alexandru Prelipcean de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și director al Revistei Candela a Eparhiei Sucevei.

Evenimentul, transmis în direct pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare, a debutat cu imnul național de stat și a continuat cu intonarea rugăciunii Tatăl Nostru de către corul „Vivat Musica”, format din liceeni ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, dirijați de prof. Iulia Buraciuc. Pe parcursul serii, grupul coral a încântat publicul prezent și prin interpretarea altor piese cunoscute.

Invitatul special al serii a fost maestrul Matei Vișniec, scriitor – poet, dramaturg, romancier, jurnalist. Născut în Bucovina, premiat la nivel internațional pentru piesele de teatru excepționale traduse în peste 20 de limbi și puse în scenă în peste 50 de țări, acesta a vorbit despre importanța culturii în spațiul contemporan, precum și despre valorile fundamentale ale unui popor, ca libertatea și democrația într-o lume în care nedreptatea, ura, și războiul influențează transmiterea principiilor și identității naționale.

La manifestarea prilejuită de împlinirea a 174 de ani de la nașterea poetului național al românilor au mai vorbit: Dorian Branea – eseist, traducător, antreprenor cultural și diplomat, directorul Institutului Cultural Român din New York, pr. Constantin Oprea, consilier eparhial al Sectorului Cultural al Centrului Eparhial și Valentina-Mihaela Pascal, psiholog și membră a Consulta Femminile del Consiglio regionale Piemonte, consilier psihopedagogic și coordonator al programului de „Terapie prin artă – PantoMia – pentru copii” la Centrul de Cultură și Tradiție Italo-Românească A.P.S. din Torino.

Seara a fost înfrumusețată și de darurile muzicale oferite de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Repertoriul pregătit pentru Ziua Culturii Naționale a cuprins piesele „Unirea și unitatea românilor”, pe versuri ale Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim Giosanu; „Cântecul soldatului necunoscut”, 1918, muzica: pr. Cristian Alexandru; „Răsai asupra mea”, versuri: Mihai Eminescu, muzica: arhim. Clement Haralam; „Ne vom întoarce”, versuri: Radu Gyr, muzica: pr. Cristian Alexandru.

Evenimentul la care au fost prezente oficialități, dar și oameni ai școlii, slujitori ai Bisericii, copii și tineri, iubitori de cultură și de artă și nu numai s-a încheiat cu un moment emoționant, oferit de tânăra Maria Cristina Lucan. Împletind versurile poetului nepereche cu muzica și sensibilitatea care o caracterizează, aceasta a dăruit publicului momentul „Atât de fragedă…”.