Mănăstirea Hlincea: 420 de ani de la ctitorire, 350 de ani de la sfințire
Mănăstirea Hlincea, aflată la trei kilometri de municipiul Iași, va marca duminică 420 de ani de la ctitorire și 350 de ani de la sfințirea Bisericii “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“. IPS Teofan și PS Calinic Botoșăneanul vor săvârși aici Sfânta Liturghie.
Ctitoria domniței Maria, fiica lui Petru Șchiopul, și a soțului ei, spătarul de origine greacă, Zottu Tzigara, aflată la trei kilometri de municipiul Iași, va îmbrăca duminică straie de sărbătoare. Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va săvârși Sfânta Liturghie în Biserica “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ a Mănăstirii Hlincea. Așezarea monahală aniversează în acest an 420 de ani de la ctitorire și 350 de ani de la sfințirea vechiului lăcaș de cult. "Pentru viețuitorii Mănăstirii Hlincea, pentru închinătorii și binefăcătorii ei, duminica aceasta marchează un întreit moment duhovnicesc, pe lângă sărbătoarea Duminicii a XXVI-a după Rusalii și a Intrării Maicii Domnului în Biserică. Aducem cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu de la care vine tot darul desăvârșit. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să reverse în sufletele noastre pacea, să ne împlinească rugăciunile de cerere din timpul Sfintei Liturghii și să ne dea toate cele de folos spre mântuire“, ne-a spus protos. Metodie Oprică, starețul Mănăstirii Hlincea.
Istoria zbuciumată a monumentului istoric de la Hlincea
Mănăstirea Hlincea datează de la sfârșitul secolului al XVI-lea, fiiind ctitorie a domniței Maria, fiica lui Petru Șchiopul, domnitorul Moldovei (1574-1577, 1578-1579 și 1582-1591) și a soțului ei, spătarul de origine greacă, Zottu Tzigara. A fost întemeiată după anul 1574, când a fost închinată Mănăstirii Dionisiu de la Sfântul Munte Athos. Mai târziu, domnitorul Vasile Lupu a rezidit din temelii biserica acestei obști mohale, lucrările fiind desăvârșite de fiul său, Ștefăniță Vodă (domnitor între anii 1659-1661). Domnița Maria, fiica lui Petru Șchiopul, a luat măsuri de restaurare a mănăstirii în 1616, făcând-o metoc al Mănăstirii Galata din Iași. Lucrări importante de restaurare au avut loc în timpul domniei lui Vasile Lupu (1634-1653). Fiul domnitorului, Ștefăniță Lupu, la rândul lui domn al Moldovei (1659-1661), s-a îngrijit pe cheltuiala sa de pictarea interioară a bisericii, prin jurul anului 1660. Domnitorul Gheorghe Duca a pus Mănăstirea Hlincea sub ascultarea Mănăstirii Cetățuia, rămânând metoc până la 1 februarie 1990, când a devenit mănăstire independentă. Construcția Mănăstirii Hlincea a ajuns în sec. al XIX-lea o adevărată ruină, lucrările de refacere având loc la începutul veacului al XX-lea. Acesta a fost începutul unei perioade de înflorire în istoria acestei vechi mănăstiri. Au fost construite noi chilii pentru monahi, o nouă clădire pentru stăreție, cu trapeză și cameră pentru oaspeți, un arhondaric pentru cazarea pelerinilor și anexe gospodărești. (Constantin Ciofu)