Mănăstirea Miclăuşeni, un loc de tihnă în mijlocul naturii

Documentar

Mănăstirea Miclăuşeni, un loc de tihnă în mijlocul naturii

Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei întâmpină toamna cu noi oferte atractive. În perioada septembrie 2012-ianuarie 2013, cei care doresc să lase în urmă tumultul cotidian chiar şi numai pentru două zile pot descoperi Castelul Sturdza de la Miclăuşeni şi mănăstirea, într-un peisaj de poveste oferit de arborii seculari, ce alcătuiesc parcul dendrologic.

Castelul Sturdza de la Miclăuşeni îşi deschide larg porţile, la fiecare sfârşit de săptămână, către cei care doresc să descopere istoria îndelungată a edificiului din secolul al XVII-lea, alături de biserica şi parcul dendrologic datând din secolul al XIX-lea. Pachetul cuprinde două nopţi cu pensiune completă sau demipensiune (la alegere), tur cu ghid al Castelului Miclăuşeni, tur al Mănăstirii Miclăuşeni (biserica, atelierele de pictură şi încondeiere ouă, paraclisul pictat în fresca a seco), posibilitate de participare la Sf. Liturghie la Biserica Miclăuşeni, precum şi participarea la diverse activităţi sportive (tenis de masă, badminton) şi culturale. „Opţional, la plecare se poate prânzi, iar în drumul spre domiciliu se pot vizita obiectivele turistice ale zonei: Casa Memorială «Vasile Alecsandri» din Mirceşti şi Palatul Ruginoasa“, anunţă reprezentanţii Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al MMB.

Tarifele, pentru un loc în cameră dublă, sunt de 200 de lei/ pers. (demipensiune), respectiv 240 de lei/pers. (pensiune completă) - cazare în Casa „Macrina“ sau 172 de lei/pers. (demipensiune), respectiv 205 lei/ pers. (pensiune completă) - cazare Pavilion.

Copiii cu vârsta de până în 7 ani beneficiază de gratuitate, atât la masă, cât şi la cazare în cameră cu părinţii, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 15 ani beneficiază de 50% reducere.

Castelul Sturdza, monument de artă neogotică

Castelul Sturdza de la Miclăuşeni, cunoscut şi sub denumirea de Palatul Sturdza, este un castel în stil neogotic, construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturza şi soţia sa, Maria, în satul Miclăuşeni, la o distanţă de 65 km de municipiul Iaşi. În prezent, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ca urmare a retrocedării din anul 2001, atât clădirea, cât şi dependinţele fiind supuse unui proces de consolidare şi restaurare.

Pe aceste locuri, dăruite de domnitorul Alexandru cel Bun vornicului Miclăuş, a fost iniţial un conac ridicat de vistiernicul Simion Stroici.

Mai târziu, în anul 1752, vornicul Ioan Sturdza a ridicat aici un conac boieresc, cu demisol şi parter, şi care avea formă de cruce, cu 20 de camere, câte zece pe fiecare etaj, iar în grajdurile conacului erau adăpostiţi cai de rasă, pregătiţi pentru întrecerile manejului din cuprinsul domeniului.

Preocupat de extinderea moşiei, fiul lui Ioan Sturdza, Dimitrie, a construit în perioada 1821-1823 o biserică de curte, în apropierea castelului. El a înzestrat-o cu o frumoasă catapeteasmă în stil baroc şi cu numeroase obiecte de cult valoroase. În partea de nord a pronaosului se află mormântul vornicului Alecu Sturza Miclăuşanu, cu un epitaf scris de Costache Negruzzi. În naos se găseşte o cruce de argint, ce păstrează fragmente din moaştele a 14 sfinţi, precum şi o părticică din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul. De asemenea, aici se află şi o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ce a făcut parte din paraclisul Mănăstirii Neamţ. În prezent, Mănăstirea Miclăuşeni activează ca mănăstire de maici.

Fiul lui Dimitrie, Alecu Sturdza Miclăuşanu, a amenajat pe o suprafaţă de 42 de hectare, în jurul conacului, un frumos parc dendrologic în stil englezesc, cu specii de arbori ornamentali şi numeroase alei cu flori. Printre speciile de arbori exotici amintim ginko biloba şi salcamul japonez, cu vârste de până la 150 de ani. Vechimea unor arbori însă depăşeşte 250-300 de ani, cum este cazul stejarilor şi frasinilor, însă cel mai bătrân arbore din parc este un stejar, care are o vârstă de aproape 400 de ani.

Castelul poate fi vizitat de marţi până vineri în intervalul orar 10.00 - 16.00, iar sâmbăta, duminica şi în săărbătorile religioase între orele 13.00 şi 17.00.

Ultimele cinci locuri pentru pelerinajul în Grecia

În perioada 18-27 septembrie este organizat un pelerinaj în Grecia, ce va cuprinde obiective importante de pe Insula Evia (moaştele Sf. Ioan Rusul), Tembi ( Biserica, Icoana făcătoare de minuri şi izvorul tămăduitor al Sf. Mc. Paraskevi), Complexul muzeal Akropole, Insula Egina, cu Mănăstirea „Sf. Treime“, ce adăposteşte moaştele Sf. Nectarie. De asemenea, este inclusă, printre alte mănăstiri, şi biserica din Patras, cu moaştele Sf. Ap. Andrei, dar şi biserica din Corfu, cu moaştele Sfântului Ierarh Spiridon şi Sf. Teodora Împărăteasa. Va fi vizitat, de asemenea, şi complexul monahal Meteora, Biserica „Sf. Mc. Dimitrie“ din Tesalonic, Turnul Alb şi Arcul lui Galeriu, iar în final va fi organizată o croazieră în jurul Sf. Munte Athos. Tariful este de 380 de euro/persoană, cu plecare din Iaşi, pentru un grup de 35 de persoane, sau 440 de euro/persoană, cu plecare din Iaşi, pentru un grup de 25 de persoane, fiind asigurat transport cu autocar clasificat 2*; cazare în camere în regim dublu cu mic dejun şi însoţitor de grup. Potrivit reprezentanţilor Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“, nu este inclus în preţ suplimentul de demipensiune: 56 de euro/persoană; taxa la 3 mănăstri (app. 6 euro) din cadrul Complexului Monahal Meteora; ferryboat-ul (app. 25 de euro), croaziera în jurul Muntelui Athos (15 euro) şi asigurarea medicală.

 

Compartimentul „Pelerinaje şi turism“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Bd. „Ştefan cel Mare şi Sfânt“, nr. 14

Iaşi - 700064, România

Telefon: 0040. 232. 276. 907;

Fax: 0040. 232.276.867 şi pe internet:

Email: centruldepelerinaj@yahoo.co.uk; office@provitur.ro

Web: www.centruldepelerinaj.ro; www.provitur.ro