Mănăstirea Stavropoleos din București îşi cinstește ocrotitorul

31 Mai 2018 13:34 Arhiepiscopia Bucureştilor

Mănăstirea Stavropoleos din centrul istoric al Bucureștiului îşi sărbătoreşte hramul vineri, 1 iunie 2018.

Credincioșii care vor participa la sărbătoarea închinată Sfântului Iustin Martirul şi Filosoful vor putea aduce cinstire unui fragment din moaștele mucenicului, ocrotitorul aşezământului monahal.

Programul liturgic

Conform site-ului oficial al mănăstirii, programul sărbătorii este următorul:

18.00: Vecernia (joi seara – 31 mai)

9.30 Utrenia, Sfânta Liturghie (vineri dimineaţa – 1 iunie)

Hramul închinat Sfântului Iustin a fost acordat de Părintele Patriarh Daniel, în anul 2012, cu prilejul resfințirii bisericii. În anul 2009 au fost aduse din America, de la o mănăstire ortodoxă grecească din zona Brookline, Massachusetts, un fragment din moaștele sfântului.

Mănăstirea Stavropoleos a fost întemeiată la anul 1724 de arhimandritul grec Ioanichie; el a ridicat biserica și un han care va dăinui însă doar până la sfârșitul veacului al XIX-lea. Astăzi, din ansamblul mănăstiresc fac parte biserica și incinta care împrejmuiește curtea interioară.  Aceasta a fost construită la începutul secolului al XX-lea în stil neo-romanesc, după planurile arhitectului Ion Mincu, potrivit stavropoleos.ro.

Aici s-au amenajat trapeza, biblioteca și colecția de obiecte vechi bisericești, din care unele recuperate de la bisericile dărmate în timpul regimului comunist.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie