Mănăstirea Suruceni – Ialoveni, Republica Moldova
Mănăstirea Suruceni este situată la 25 de kilometri de Chișinău, la marginea satului Suruceni, raionului Ialoveni, pe o colină împădurită, înconjurată de vii și livezi, în preajma pârâului Suruci.
Istoria mănăstirii începe în anul 1785, când boierul Casian Suruceanu, la sfatul ieromonahului muntenegrean Iosif, a hotărât zidicarea unui schit de călugări pe moșia sa. În anul 1794 a fost ridicată o biserică din lemn, căreia boierul Suruceanu i-a donat 40 de hectare de pământ.
Între anii 1825-1832, în locul bisericii de lemn a fost construită o biserică de vară din piatră, cu hramul „Sfântul Gheorghe”. În anul 1860 a fost ctitorită o a doua biserică, cu hramul „Sfântului Ierarh Nicolae”, având la subsol o gropniță.
În anul 1959, mănăstirea a fost închisă de autoritățile comuniste, iar majoritatea călugărilor au plecat la mănăstirea Noul Neamț. Mănăstirea a fost transformată în spital de narcologie, cu regim închis. Biserica de iarnă „Sfântul Nicolae” a fost transformată într-un depozit, iar cea de vară – într-un club. Gropnița a devenit depozit de lemne. Cimitirul a fost profanat. Din cauza unui tratament barbar, biserica de iarnă a ajuns într-o stare deplorabilă, a mucegăit, iar la începutul anilor 2000 a fost demolată cu tot cu fundament.
În 1992, sfântul locaș a fost redeschis ca mănăstire de maici. În prezent, mănăstirea este complet restaurată. Chiar la intrarea pe teritoriul mănăstirii se află Seminarul teologic de fete Regina Maria, o instituție de învățământ în care își fac studiile viitoare profesoare de religie pentru clasele primare din școli, dăscălițe și cântărețe în coruri bisericești.
La Mănăstirea Suruceni se păstrează o parte din moaștele Preacuviosului Antipa de la Calapodești, dăruite de mănăstirea Valaam din Rusia în anul 1999. În tezaur se mai află două icoane vestite: Mântuitorul binecuvântând cu Evanghelia și Maica Domnului cu Pruncul „de la Suruceni”.
La Mănăstirea Suruceni a fost înmormântat Episcopul Dionisie Erhan al Ismailului, care a fost stareț aici între 1908-1934. Trupul Episcopului Dionisie Erhan a fost găsit neputrezit în timpul unor lucrări de consolidare efectuate la Mănăstirea Suruceni, în data de 10 iulie 2018.
La propunerea Sinodului Mitropoliei Basarabiei, ca urmare a demersurilor Episcopiei Basarabiei de Sud, Sfântul Dionisie Erhan a fost înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române în ședința Sfântului Sinod din 25 octombrie 2018.
Date de contact:
Telefon: +373 268 33 262, +373 691 89 146