Sihăstria „Acoperământul Maicii Domnului” – Vigla
În pustia Vigla, în apropiere de cărarea ce duce către peştera Sfântului Atanasie Athonitul, se află frumoasa sihăstrie „Acoperământul Maicii Domnului”.
Chilia aceasta dimpreună cu paraclisul închinat Acoperământului Maicii Domnului au fost ctitorite în anul 1870 de către ieromonahul român Antim, originar din Craiova.
În anii 1920, atunci când Gheron Iosif Isihastul a venit în Sfântul Munte, fiind încă mirean, a trăit timp de şase luni la Chilia „Acoperământul Maicii Domnului” – Vigla, cu statutul de kaviot. Prin aceasta, el avea dreptul să se nevoiască unde voia. S-a înţeles cu bătrânului monah Hariton, căruia i-a dat o mică sumă de bani pentru găzduirea ce i-o oferea, cu condiţia să-l lase să trăiască cum vrea, până ce avea să găsească un stareţ căruia să i se supună.
Tot în această colibă, în anul 1927, a fost tuns monah părintele Enoh Românul. Din Vigla, părintele Enoh s-a mutat mai târziu în pustia Kapsala. Despre acest cuvios se păstrează mai multe povestiri.
Chiar dacă trecuse de 75 de ani, el nu dădea voie nimănui să-i arate cinste. Se privea pe sine ca şi cum ar fi fost nimic. Cerea un pic de pâine ca să-i hrănească pe ceilalţi oameni în vârstă ca el, care erau slăbiţi şi istoviţi. Se pleca şi cerea binecuvântare de la toţi monahii, începătorii, muncitorii mireni şi pelerini. Părintele Enoh a trecut la Domnul în anul 1980.
Astăzi, stareţ al Sihăstriei „Acoperământul Maicii Domnului” din Vigla este părintele grec Patapie, alături de care trăiesc doi ucenici. Părintele Patapie a refăcut întregul aşezământ şi a ridicat un paraclis închinat Sfântului Patapie la intrarea într-o peşteră naturală din apropierea colibei.
Mănăstirea „Sfânta Treime” – Meteora
Tezaurul Mănăstirii Marea Lavră
Realizat deCitește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro