Mănăstirea „Sfântul Patapie” din Loutraki

Locuri de pelerinaj

Mănăstirea „Sfântul Patapie” din Loutraki

    • Mănăstirea „Sfântul Patapie” din Loutraki
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Aşezată pe înălţimile din jurul Corintului, la doar 14 kilometri distanţă de localitatea Loutraki, Grecia, Mănăstirea Sfântul Patapie este o mănăstire ortodoxă, cu obşte de maici.

Închinată Sfântului Patapie din Teba Egiptului (8 decembrie), Mănăstirea din Loutraki a fost întemeiată în anul 1952, la dorinţa Părintelui Nectarios Kyriakos şi cu binecuvântarea Mitropolitului Procopie al Corintului. Ca loc pentru a ridica această ctitorie s-a ales peştera în care păstrează moaştele Sfântului Patapie.

Moaştele întregi ale Sfântului Patapie au fost găsite în această peşteră în anul 1904, iar mirosul lor plăcut umple şi astăzi peştera nu foarte mare, împodobită cu frumoase fresce bizantine din secolul al XIII-lea. În acelaşi loc s-au găsit cinstitul cap al Sfintei Ipomoni (nume care se traduce Răbdare) – mama Împăratulului Constantin Paleologul, precum şi o parte din moaştele Sfântului Nikon cel Nou. Spre bucuria credincioşilor, toate aceste odoare sunt păstrate în biserica centrală a mănăstirii, închinată Maicii Domnului.

Prima stareță a mănăstirii a fost maica Singlitichia, din anul 1952 până în 1963. Următoarea stareţă a fost monahia Patapia, care a ajutat foarte mult la construcţia mănăstirii, dar aceasta s-a retras din funcție, din cauza unor probleme de sănătate, în 1970. Actuala stareţă este maica Isidora. Astăzi, obştea mănăstirii numără aproximativ 40 de maici.

Date de contact:

Adresă: Σχολής Μηχανικού 26, Loutraki 203 00, Grecia

Telefon: +30 27440 22 496

(Foto) Mănăstirea „Sfântul Patapie” ‒ Loutraki

(Video) Mănăstirea Cuviosului Patapie din Loutraki