Moaștele Sfântului Cuvios Patapie
Prin rânduiala lui Dumnezeu, sfintele moaşte au fost descoperite în anul 1904. Trupul sfântului răspândea o bună mireasmă.
Sfântul Cuvios Patapie s-a născut în oraşul egiptean Teba, din părinţi binecredincioşi. Doritor de viaţă pustnicească, şi-a părăsit familia. Datorită evlaviei sale şi vieţii desăvârşite pe care o trăia, lumea a început să vină la el. Fugind de lauda lumii, Cuviosul Patapie a părăsit Egiptul şi s-a dus la Constantinopol, unde şi-a făcut o colibă lângă zidul marelui oraş, aproape de localitatea Vlaherna. Trăindu-şi viaţa întru sfinţenie, Cuviosul Patapie a fost învrednicit de către Bunul Dumnezeu cu darul tămăduirii.
Sfântul Patapie a trecut la Domnul în anul 463, la vârsta de 83 de ani şi a fost înmormântat de ucenicii săi în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Petra, Constantinopol. Mai târziu, acest lăcaş a intrat sub protecţia familiei imperiale a Paleologilor şi mai ales a Sfintei Ipomoni, mama ultimului împărat al Bizanţului – Constantin Paleologul.
La cucerirea Constantinopolul de către turci, Angelis Notaras – o rudă a împăratului – a luat moaştele sfântului din biserică şi le-a ascuns în peştera săpată în stâncă din apropierea Corintului, după cum şi sfântul o ceruse din timpul vieţii. Trupul sfântului a fost ascuns în spatele unui zid în partea de apus a peşterii, înaintea iconostasului şi a paraclisului construite acolo.
Prin rânduiala lui Dumnezeu, sfintele moaşte au fost descoperite în anul 1904. Părintele Constantin Sosanis, slujitor la paraclisul din peşteră, era un om neobişnuit de înalt şi, din această pricină, a hotărât să facă unele modificări ale paraclisului. Cu o seară înainte să înceapă lucrările la zidul de apus, părintele Constantin a visat că a venit la el un monah care l-a prevenit: „Fii atent când o să spargi peretele, căci eu mă aflu de cealaltă parte. Sunt Sfântul Patapie Egipteanul”. A doua zi a fost descoperit trupul sfântului, având o cruce mare de lemn la piept, iar moaştele erau acoperite cu nişte frunze mari, încă verzi, de parcă ar fi fost abia culese. Un sul de pergament pe care era scris numele sfântului era aşezat alături de sfintele moaşte.
Trupul sfântului răspândea o bună mireasmă. Mulţi vizitatori au luat bucăţi din moaştele sfântului, dorind să le păstreze pentru sine, însă sfântul li s-a arătat în vis, cerându-le să le aducă înapoi, ceea ce au şi făcut. Pentru a le ocroti de asemenea profanări, părintele Constantin Sousanis a luat binecuvântare de la episcopul său ca, pentru o vreme, să ia moaştele Sfântului Patapie în casa parohială din Loutraki.
După descoperirea moaştelor sale, Sfântul s-a arătat mai multor oameni în vis sau în vedenie, cerându-le să-l viziteze la „casa sa din Loutraki”.
În 1952, pe locul unde se găsea peştera Sfântului Patapie a fost reactivată vechea mânăstire după dorinţa Sfântului Patapie care s-a arătat în vis unui tânăr student, viitorul părinte Nectarie Kyriakos, ctitorul mânăstirii şi, mai târziu, mitropolitul locului. Moaştele Sfântului au fost aşezate într-o raclă de lemn, în partea din spate a peşterii.
Pomenirea Sfântului Patapie se face pe 8 decembrie, iar pomenirea aflării moaştelor sale se face a treia zi de Paşti.
(Foto) Moaștele Sfântului Cuvios Patapie
Mănăstirea Sfântul Pavel – Pelerinajul părintelui Cleopa la Athos
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro